Russische oligarchen gebruiken cryptomunten om sancties te omzeilen
Onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden al strenge sancties aan tegen Rusland in een poging het land economisch te isoleren van de rest van de wereld. Die situatie baart de rijke oligarchen uit Rusland heel wat kopzorgen omdat de koers van de Russische roebel op rampkoers is; op slechts een week tijd zakte de waarde van de munt met meer dan 30%. Al hebben ze daar een oplossing voor gevonden: cryptomunten.
Sinds de start van de invasie in Oekraïne op 24 februari draait de cryptomarkt op volle toeren in Rusland. Dagelijks wordt er gemiddeld voor 1,3 miljard roebel aan cryptomunten verhandeld, omgerekend ongeveer 10 miljoen euro. Een stijging van meer dan 250% met de situatie voor de oorlog, schrijft Reuters. Ook in Oekraïne zien we zeer sterke stijgingen in het volume van verkochte cryptomunten.
Veilige haven
Wat trekt de rijkste Russen en Oekraïners nu plots aan aan cryptomunten? In tijden van oorlog biedt de cryptomarkt hen een veilige haven om een deel van hun fortuin onder te brengen. Cryptomunten zijn immers zo goed als vrij van overheidsregulering, en sancties opgelegd tegen Rusland hebben dan ook geen betrekking op digitale valuta.
Dat maakt cryptomunten plots een veel veiligere en stabielere investering voor de oligarchen dan hun fortuin behouden in roebels. De cryptomarkt blinkt dan wel niet altijd uit in stabiliteit, maar wie het huidge koersverloop van Bitcoin zou vergelijken met de roebel zal snel zijn keuze maken.
EU slaat terug
Dat is de Europese Unie natuurlijk niet ontgaan. Voorzitster van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde wil Europese bedrijven die zich op eender welke manier dan ook zich verbinden met de cryptomarkt een verbod op te leggen nog handel te drijven met Russische klanten, schrijft de Financial Times. Zij moeten zich ook solidair tonen met de door Europa opgelegde sancties. Al zit er meer dan solidariteit achter de oproep van Lagarde. De Europese Centrale Bank heeft zich al uitdrukkelijk uitgesproken tegen cryptomunten en in plaats van cryptomunten te aanvaarden werken ze aan hun eigen alternatief, de digitale euro.
- Digitale euro: wat is het en wanneer kunnen we ermee betalen?
Sommige cryptoplatformen hebben al wel op eigen houtje beslist om hun platform te sluiten voor Russische gebruikers, waaronder Binance. De Europese Commissie zal zich nu moeten buigen over de kwestie.