Google staakt beroep tegen antitrustboete van 500 miljoen euro
Alles draait uiteraard om de vergoeding van lokale nieuwsuitgevers voor het weergeven van snippets, kleine samenvattingen van nieuws in onder meer Google Nieuws. In 2019 heeft de Europese Unie een strengere wetgeving gestemd, waardoor zoekmachines een vergoeding moeten betalen aan de nieuwsbedrijven.
Die wet werd overgenomen door Frankrijk en de lokale waakhond Autorité de la Concurrence stelde in 2020 vast dat Google zulke vergoedingen aan nieuwsbedrijven leek te willen ontwijken. Machtsmisbruik door de marktpositie van Google, vond de mededingingsautoriteit.
Antitrustboete van half miljard
“Google onderneemt stappen om zijn beroep tegen de beslissing om niet aan de eisen te voldoen stop te zetten. De boete van 500 miljoen euro die de Autorité oplegde, wordt zo definitief”, laat de waakhond weten in een persmededeling. Ook Google reageerde in de zaak met een blogpost, maar heeft het niet letterlijk over het laten vallen van het beroep. De zoekreus spreekt over het trekken van een spreekwoordelijke streep onder een “problematisch hoofdstuk”.
“De Autorité de la Concurrence heeft onze toegevingen geaccepteerd. Dat zal de onderhandelingen voor de komende jaren vormgeven”, zegt managing director en VP van Google France, Sébastien Missoffe. “Het is een blijk van onze wil om dit achter ons te laten en nieuwsuitgevers te compenseren voor hun bijkomende rechten”, klinkt het.
Beschuldigd van ontwijkgedrag
Hoe kwam die antitrustboete van een half miljard euro er in eerste instantie? Na de oorspronkelijke klacht van de Autorité besloot Google om deals te sluiten met Franse nieuwsuitgevers. Maar al snel doken er klachten op over de manier waarop die onderhandelingen gebeurden. Google zou essentiële informatie achtergehouden hebben en nieuwswebsites onder druk gezet hebben om de rechten voor het gebruik van snippets te bundelen in licenties voor het News Showcase-platform dat Google wilde opzetten om de problematiek te ontwijken.
Toen Google in het najaar van 2021 in beroep ging tegen de boete die het “disproportioneel” vond, lijkt het nu de strijd te staken. Voor onafhankelijke nieuwsuitgevers en democratisch gebruik kan het als een goede zaak gezien worden dat de macht van grote techbedrijven ingeperkt wordt door waakhonden als de Autorité.