Overnemers staan in de rij voor Toshiba
Er is een ware biedingsoorlog aan de gang voor Toshiba. Nadat het bedrijf zichzelf in april onder druk van aandeelhouders in de vitrine zette, hebben inmiddels al 8 verschillende potentiële overnemers zich gemeld om de elektronicagigant in te lijven. Volgens Reuters lopen die biedingen op tot bedragen van 7.000 yen (49,17 euro) per aandeel, wat de totale overnameprijs op afgerond 21 miljard euro zou kunnen brengen.
Toshiba was ooit een grote naam in de consumentenelektronicasector. Het Japanse bedrijf bracht zijn eerste laptop uit in 1985. De vaak goedkoop geprijsde laptops waren ook in Europa zeer populair. In 2015 viel Toshiba echter pijnlijk van zijn voetstuk door een schandaal rond grootschalige boekhoudfraude aan de top van het bedrijf dat de kop koste van de voorzitter en vice-voorzitter.
De rol van Toshiba binnen de consumentenelektronica nam met mondjesmaat af en in 2020 werd de ooit zo succesvolle laptopdivisie zelfs helemaal afgestoten aan Sharp. Het bedrijf verlegde de focus naar de productie van halfgeleiders, die vandaag de dag natuurlijk zeer gewild zijn. Mede daardoor zijn er dus wel voldoende gegadigden voor Toshiba.
Lees ook: Waarom computerchips het nieuwe goud zijn
Nog geen witte rook
De bronnen van Reuters beweren dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain over de beste papieren beschikt om Toshiba over te nemen. Bain legde in 2018 al eens 18 miljard dollar op tafel om een meerderheidsbelang in de chipafdeling te verwerven. Toshiba wil zelf nog niet communiceren over het verdere verloop van de overname. Aanvankelijk wilde het bedrijf zich opsplitsen in een elektronicadivisie en een halfgeleiderdivisie, maar de aandeelhouders stemden tegen. Op 28 juni mogen die zich buigen over het overnamedossier, mogelijk komen we dan meer te weten over de toekomst van Toshiba.