Wetsvoorstel ‘Right to Repair’ ingediend bij Europese Commissie
De Europese Commissie aanvaardde vandaag een wetsvoorstel met betrekking tot ‘Right to Repair’. De ‘Right to Repair’-beweging ijvert al enkele jaren voor het recht op productherstellingen. De logica luidt dat producten al te vaak op de e-afvalberg terecht komen, ook als ze nog te maken zijn.
Het wetsvoorstel bevat enkele ideeën die reparaties veel toegankelijker moeten maken. Belangrijk is dat in het ontwerp van de wet verschillende procedures worden voorgesteld. Zo verschillen de regels voor producten waarvan de garantie nog loopt van de regels voor producten zonder garantie.
Garantie of geen garantie meer?
Producten waarvan de garantie nog niet verlopen is, zullen altijd gerepareerd moeten worden. In uitzonderlijke gevallen kan een reparatie alsnog geweigerd worden – maar het scenario dat de commissie schetst is ook dit voordelig voor de consument. Is de reparatie duurder dan een nieuw toestel? Dan zal je een nieuw apparaat moeten kopen.
Voor producten waarvan de garantie verstreken is gelden andere regels. Met het wetsvoorstel worden dan ook een aantal mogelijkheden voorgesteld om de e-afvalberg te verkleinen. Zo zouden consumenten het recht krijgen om reparaties te eisen voor alle producten die te repareren zijn. Volgens Europese wetten zijn televisietoestellen en wasmachines goede voorbeelden van producten die vaak gemaakt kunnen worden. Fabrikanten zullen ook verplicht worden de consument beter voor te lichten: zijn er onderdelen die je zelf moet maken? Dan wilt het wetsvoorstel dat de fabrikant je daarvan op de hoogte brengt.
Betrouwbare reparateurs vinden
Dat het niet altijd even makkelijk is om iemand te vinden voor die reparaties valt voor te stellen. Daarom komt er een online matchmakingplatform om consumenten en reparateurs met elkaar in verbinding te stellen. Via het platform kan je reparateurs zoeken op basis van je locatie en het type werk dat je van hen verwacht.
Of die reparateurs te vertrouwen zijn? Dat kan je binnenkort zelf nagaan: het wetsvoorstel bakt ook een informatieformulier over je reparatie in, dat iedereen moet kunnen opvragen bij reparateurs. Op die manier kan je verschillende diensten met elkaar vergelijken en kiezen welke voor jou de beste is. Reparateurs die goed werk leveren zullen bovendien herkenbaar gemaakt worden, zodat je op voorhand weet waaraan je begint.
Stemming volgt nog
Momenteel moet het wetsvoorstel wel nog wat bijgekleurd worden. Vooralsnog heeft de Europese Unie het bijvoorbeeld nog niet over mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. Die zouden later ook in de wet vernoemd worden, al is niet helemaal zeker hoe dat zal verlopen. Momenteel rekent de EU een reparatietijd van vijf tot tien jaar na aankoop. Voor bijvoorbeeld een wasmachine is die termijn een pluspunt – een smartphone die op dat moment al enkele jaren geen veiligheidsupdates meer krijgt, is dan misschien wel aan vervanging toe.
Momenteel gaat het wel nog om een wetsvoorstel dat nog goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Of de wet er uiteindelijk door komt en in welke vorm precies, valt nog te bezien.