Nieuws

Er is beterschap op komst voor Google-chatbot Bard

Bard
Er is beterschap op komst voor Bard, de AI-chatbot van Google. De chatbot zou binnenkort met een geavanceerder taalmodel aan de slag kunnen.

Sinds ChatGPT vorig jaar gelanceerd werd, zit de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling. Links en rechts wordt de technologie in bestaande producten geïntegreerd en er worden volop nieuwe AI-producten gelanceerd. Daarbij valt op hoezeer Microsoft en OpenAI aan de ene kant, met ChatGPT, en Google met Bard langs de andere kant, in een wedloop verwikkeld zijn.

Voorlopig lijkt ChatGPT aan het langste eind te trekken als het over chatbots gaat. In ons land is de chatbot van Google nog niet beschikbaar. Toch krijgen we ook hier al regelmatig beelden te zien van chatgesprekken met de Google-bot. Eenieder die de vergelijking maakt moet dezelfde conclusie trekken: ChatGPT werkt veel beter dan Bard. Bij die laatste zijn de antwoorden vaak nogal algemeen en minder bruikbaar dan bij ChatGPT en Bing.

Voorzichtigheid

Google-CEO Sundar Pichai geeft meer uitleg over de ontwikkeling van Bard bij de Hard Fork-podcast van The New York Times. Daarin geeft de topman aan dat Bard inderdaad nogal gelimiteerd is, maar dat daar goede reden voor is: bij Google wilden ze geen geavanceerde AI de wereld insturen vooraleer ze zeker waren van de noden en capaciteiten van nieuwere taalmodellen.

In ons land is chatbot Bard nog niet bereikbaar. | Beeld: Google

Op dat punt lijkt Google inmiddels te hebben ingezet. In de podcast vertelt Pichai nog dat er “binnenkort” een upgrade naar Bard komt. Momenteel werkt Bard nog met het taalmodel ‘LaMDA’ en maakt de bot niet eens gebruik van dat volledige taalmodel. Pichai noemt die eerste versie van Bard zelfs een “opgedreven Honda Civic in een race met veel snellere wagens”. Binnenkort zou Bard toegang krijgen tot een veel krachtiger en recenter taalmodel dat PaLM genoemd wordt. Daardoor zou de chatbot beter kunnen gaan redeneren, coderen en wiskundige vraagstukken oplossen. Of de bot met dat nieuwe taalmodel opgewassen is tegen Bing en ChatGPT, zal moeten blijken eenmaal dat nieuwe taalmodel beschikbaar is.

Gaat de ontwikkeling te snel?

Een belangrijke vraag in heel het AI-gebeuren is of de ontwikkeling ervan niet te snel verloopt. Eerder deze week verstuurden een aantal onderzoekers en mede-OpenAI-oprichter Elon Musk een open brief de wereld in. Daarin roepen ze op om de ontwikkeling van AI-systemen 6 maanden lang te pauzeren. Die 6 maanden zouden de industrie de tijd kunnen geven om duidelijke spelregels op te stellen met betrekking tot AI-systemen. Of de AI-race door de open brief zal vertragen, dat is maar de vraag.

aiBardgeneratieve modellengoogleslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken