Nieuws

Korte levensduur Chromebooks zorgt voor grote berg e-afval

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Hoewel Chromebooks een populaire optie zijn voor schoolgaande jeugd, vergroten ze de berg e-afval. Dat zegt een Amerikaanse onderzoeksgroep.

Chromebook zijn ideaal voor leerlingen en leerkrachten omdat ze een stuk goedkoper zijn dan Windows-laptops. Tijdens de coronapandemie nam hun populariteit nog verder toe. Maar, echt duurzaam blijken ze niet. De US Public Interest Research Group (PIRG) publiceerde een rapport met de titel Chromebook Churn. De onderzoekers stelden vast dat Chromebooks na drie jaar al stuk beginnen gaan, op de berg e-afval terechtkomen en de Amerikaanse belastingbetaler zo flink wat geld kosten.

In scholen is het probleem het grootst, omdat er daar net iets minder zorgzaam wordt omgegaan met de deellaptops. Wanneer er dan iets gerepareerd moet worden, blijkt dat er geen onderdelen voorhanden zijn of dat het simpelweg te duur is om een Chromebook te laten herstellen. Zo viel er bij de 29 geteste Chromebook maar voor 14 exemplaren een vervangtoetsenbord te bestellen. Een grote fabrikant had slechts voor één toestel een AC-adapter in de aanbieding en verder konden er geen vervangonderdelen geleverd worden. “Scholen kunnen hun kostenbesparende strategie en keuze voor Chromebooks dus maar beter bijstellen”, zegt de PIRG in zijn rapport.

“Chromebooks gebouwd met vervaldatum”

De Amerikaanse onderzoeksgroep gaat nog een stap verder door te beweren dat de toestellen geproduceerd werden met een ‘vervaldatum’, waarna de software-updates stoppen. “Ze krijgen dan ook geen toegang meer tot beveiligde websites”, klinkt het. Nochtans biedt Google acht jaar lang software-updates aan voor zijn Chromebooks. Maar aangezien scholen bepaalde modellen pas jaren na hun release kopen, kan die termijn al snel halveren.

“Chromebooks zijn niet gebouwd om lang mee te gaan. Professionele herstellers zeggen me vaak dat ze Chromebooks moet weggooien door agressieve vervaldatums voor software-ondersteuning. En dat terwijl de hardware nog lang niet op is”, zegt Elizabeth Chamberlain (directeur duurzaamheid bij iFixit) aan de PIRG.

Nog volgens de onderzoeksgroep zou een verdubbeling van de levensduur van alle Chromebooks die in 2020 geproduceerd werden (zo’n 31,8 miljoen stuks) 4,6 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen voorkomen. De PIRG vraagt aan Google dat ze de vervaldatum voor beveiligingsupdates opheffen en meer (gestandaardiseerde) vervangonderdelen voorzien. Consumenten zouden er ook een ander besturingssysteem op moeten kunnen installeren, zoals Linux, vindt de groep.

Google verdedigt zich

Google reageerde op de kwestie aan Ars Technica. “We brengen regelmatig software-updates uit voor Chromebooks en voorzien elke vier weken een beveiligingsupdate. Zo zorgen we voor een goede software-ervaring en laten we oudere apparaten goed functioneren op een veilige en betrouwbare manier, totdat hun hardwarebeperkingen het extreem moeilijk maken om nog updates te blijven voorzien”, luidt het.

“We werken altijd nauw samen met onze partnerfabrikanten om toestellen te maken die gerecycleerd kunnen wroden en certificieerde materialen gebruiken die beter te herstellen zijn. Ook het productieproces moet op termijn minder CO2 uitstoten”, aldus Google.

chromebooks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken