Nieuws

TikTok-medewerkers bespioneerden journalist via kattenfilmpjes

tiktok spionage
Cristina Criddle is technologisch journalist voor The Financial Times. Eind vorig jaar kreeg ze te horen dat ze bespioneerd werd via TikTok.

De afgelopen maanden wordt TikTok nogal vaak in een slecht daglicht gesteld. Met name uit de VS, maar ook uit verschillende EU-landen, klinkt de vrees dat het platform kan dienen voor spionagedoeleinden van de Chinese Overheid. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, ontkent enige samenwerking met China.

Spionage komt echter wel voor op het platform, ondanks wat het TikTok-moederbedrijf beweert. Daarvoor hoeven gebruikers bovendien geen uit de kluiten gewassen TikTok-account te onderhouden waar ze alle persoonlijke informatie delen. In het geval van Cristina Criddle volstond het om een account met filmpjes van haar kat te houden, zo zegt ze zelf tegen de BBC. Via zelfgemaakte kattenfilmpjes konden TikTok-medewerkers gevoelige informatie achterhalen.

TikTok-account zonder naam

Daarvoor moesten ze zich wel in bochten wringen: Criddle komt zelf namelijk geen enkele keer in beeld op haar TikTok-account. Ook haar naam – of wat ze als job doet – valt niet af te lezen van het account. Alleen dat het over haar kat, Buffy, gaat. In de eerste plaats moesten TikTok-medewerkers dus kunnen bepalen welk account precies het hare was – reden genoeg om aan te nemen dat het hier niet om een incident gaat, denkt ook cybersecurityprofessor Alan Woodward.

Nadat de medewerkers er zo goed als zeker van waren dat ze het juiste account in de gaten hadden, besloten ze het apparaat waarop de app geïnstalleerd stond te volgen. Daarbij maakte het TikTok-personeel gebruik van het IP-adres van de telefoon. Op die manier konden ze niet alleen achterhalen waar het toestel zich bevond, maar ook welke toestellen zich in de buurt bevonden.

Anonieme bron achterhalen

Zo konden medewerkers van de kortefilmpjesapp een anonieme bron van Criddle op het spoor komen. Voor een van haar stukken voor de Financial Times sprak de journaliste namelijk met een anonieme bron, waarvan de TikTok-medewerkers al te graag de identiteit wilde achterhalen. Wat er precies gebeurde met die anonieme bron, nadat hun identiteit werd achterhaald, is ongeweten.

Het socialemediabedrijf bracht de journaliste zelf, per telefoon, op de hoogte van de spionage. Het bedrijf zegt dat het de situatie betreurt en dat betrokken werknemers tegen alle regels in handelden. De werknemers, twee uit Amerika en twee uit China, werden na het incident ontslagen.

chinasociale mediaspionagetiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600