Nieuws

WeChat laat klanten betalen met hun handpalm

WeChat
© iStock / stockcam
De Chinese app WeChat ontwikkelde een manier waarop klanten hun handpalm kunnen registeren om er daarna mee te betalen in de winkel.

Wachtwoorden en pincodes zijn passé. De meest veilige manier om je telefoon te ontgrendelen of je identiteit elders te bevestigen is via biometrische identificatiemethodes, bij voorkeur met 2FA. Vandaag kan dat al met een vingerafdruk of door een scan van je gezicht te maken. Vanuit China komt nu nieuwe technologie die nog een lichamelijke eigenschap als biometrisch identificatiemiddel kan dienen: je handpalm.

De functie werd onlangs gelanceerd op WeChat, een Chinese app die voor zo goed als alles gebruikt kan worden. Om er gebruik van te maken moeten gebruikers eerst een WeChat-account aan hun apparaat koppelen en hun handafdruk scannen met de telefoon. Daarna volstaat het om met je hand langs het scanoppervlak te bewegen waarin allerlei camera’s verwerkt zitten. Volgens Tencent, het bedrijf achter WeChat, werkt de functie voor jong en oud, ongeacht de lichtomstandigheden.

De nieuwe identificatiemethode is interessant omdat er, anders dan bij vingerafdrukscanners, geen aanraking bij komt kijken. Zeker op plekken waar mensen snel en efficiënt hun identiteit moeten kunnen bewijzen kan zo’n handafdrukscanner wachtrijen flink inkorten – denk maar aan de wachtrij om op het vliegtuig te stappen. Daarnaast zou het identificatiemiddel ook gebruikt kunnen worden om je aanwezigheid op school of het werk te bewijzen: met je handpalm klok je in, en daarna weer uit.

Uitgelicht artikel Payconiq by Bancontact Payconiq overgenomen door buitenlandse partij

Het Chinese WeChat integreert de nieuwe identificatiemethode in WePay, een betalingssysteem naar het model van Google Pay en Apple Pay.

Gezicht of handpalm?

De vraag is natuurlijk: wat zijn de voordelen van een handpalmscanner tegenover andere identificatiemethodes? Eerst en vooral is het mogelijk om jezelf zonder aanrakingen te identificeren: je hoeft geen vingerafdrukscanner aan te raken of geen plastic kaartje te overhandigen. Gezichtsscans bieden dezelfde, aanraakloze mogelijkheden, maar zouden veel minder veilig zijn.

Dat komt vooral door sociale media: op hoeveel verschillende plekken valt je gezicht te zien? Al je selfies en andere foto’s van je gezicht kunnen in principe gebruikt worden om een gezichtsscan om de tuin te leiden. Van handpalmen circuleren er veel minder beelden online, waardoor de optie als veiliger beschouwd kan worden. Bij gezichtsscans kan plastische chirurgie bovendien roet in het eten gooien. Voor je handpalm is dat moeilijk, al zal de scanner vermoedelijk ook niet al te best reageren op wondjes.

Niet de eerste

WeChat is opmerkelijk genoeg niet het eerste bedrijf dat klanten laat afrekenen met hun handpalm. Ook Amazon startte in het verleden zo’n project, dat vandaag nog steeds loopt. Onder de naam ‘Amazon One’ werden er in verschillende fysieke winkels over de VS handpalmscanners. Echt wijdverspreid zijn ze daar echt niet: in slechts 180 locaties zou zo’n scanner te zien zijn. Met het grote aantal gebruikers dat WePay kent, lijkt het erop alsof de betaalmethode in China wel wijdverspreid zal geraken.  

betalenBeveiligingbiometrischchinaidentificatiesecuritywechat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken