Eurofiber zet glasvezelnetwerk op turbomodus
De netwerkleverancier van Nederlandse origine speelt ook in België een steeds grotere rol van betekenis. Eerder mocht Eurofiber nog glasvezelverbindingen aanleggen voor Delhaize. Toen bleef de snelheid nog beperkt tot maximaal 40 Gbps. Ditmaal voorziet het bedrijf wederom in een flinke upgrade, naar 400 Gbps. Veertigmaal zo snel als de glasvezelverbindingen die het merk momenteel in België aanbiedt, specifieke applicaties daargelaten.
Eurofiber meldt dat vanaf heden één netwerkring actief is aan de genoemde snelheid. Die ring loopt tussen Brussel-Zuid, Charleroi, Mons, Estaimpuis en Kortrijk. Later deze maand voorziet het bedrijf de inbedrijfstelling van een ring tussen Brussel-Zuid, Diegem, Leuven, Hasselt en Luik.
Hogere vraag na pandemie
De leverancier is naar eigen zeggen de eerste in België om deze bandbreedte te bieden. Die upgrade voert het bedrijf overigens niet alleen door om de getallen-game te winnen, licht het toe. “Sinds de pandemie is het zakelijk dataverkeer enorm toegenomen. Niet alleen moeten bedrijven medewerkers die thuis werken kunnen ondersteunen. Door de toegenomen transitie naar de cloud hebben bedrijven meer nood aan hogere bandbreedtes en stabiele verbindingen.”
Ook de uitrol van 5G-netwerken speelt zogezegd een rol. Die netwerken vereisten vele malen meer bandbreedte dan eerdere mobiele netwerken. Met de upgrade zegt Eurofiber klanten ook meer ‘op maat’ te kunnen bedienen. Grote bedrijven hebben immers andere behoeften dan kmo’s.
Geüpgradede Nokia-apparatuur
Voor de upgrade naar 400 Gbps-glasvezelnetwerken maakt Eurofiber gebruik van de DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) techniek op zijn ONT-netwerk (Optical Transport Networking). De hardware die alles aandrijft is afkomstig van het Finse Nokia. Eind 2022 kondigde Eurofiber en Nokia een samenwerking aan voor het upgraden van het glasvezelnetwerk.
Overigens blijft Eurofiber niet steken op 400 Gbps, meldt het in zijn persbericht. Later zou het zelfs kunnen upgraden naar 600 Gbps. Daarvoor zijn wel enkele extra hardwarecomponenten nodig. Die upgrade laat vermoedelijk nog wel even op zich wachten. Eind 2024 moet de volledige ‘backbone’ van het glasvezelnetwerk zijn geüpgraded.
Die upgrade vormt ook meteen de aftrap van netwerkvernieuwingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, waar de netwerken eveneens een maximale capaciteit van 400 Gbps krijgen. Tijdlijnen daarvan zijn op dit punt niet exact bekend.