EU verbiedt vastgelijmde smartphonebatterijen

EU vastgelijmde smartphonebatterijen
© Unsplash / Insung Yoon
Het Europees Parlement heeft wetgeving richtlijnen goedgekeurd die het vastlijmen van batterijen in smartphones verbiedt. Bovendien moeten gebruikers zelf batterijen kunnen vervangen.

Vastgelijmde batterijen zijn het Europees Parlement al jaren een doorn in het oog. Door de lijm is het voor consumenten immers lastig – zo niet onmogelijk – om een batterij te vervangen en zo de levensduur van hun smartphone te verlengen. Nieuwe Europese richtlijnen verbieden fabrikanten hun (smartphone)batterijen vast te lijmen.

Fabrikanten moeten bovendien zorg dragen voor de toegankelijkheid. Het mag niet zo zijn dat men bijzonder gereedschap of trainingen nodig heeft om het toestel te openen. Mogelijk betekent dit ook het einde van vastgelijmde glazen achterkanten. Nog voor gebruikers de batterij uit hun toestel halen, stuitten ze immers op een niet-verwijderbare (glazen) achterkant. Hoewel daar in de wetgeving geen expliciet verbod op komt, moeten gebruikers hem wel zelf kunnen verwijderen; zonder daarvoor extra tools te moeten kopen.

Recyclage als hoofddoel

Met het verbod op vastgelijmde batterijen komt het Europees Parlement niet alleen de consument tegemoet. De maatregel moet ook vooral helpen het recyclageproces van smartphonebatterijen op gang te brengen. Volgens het Europees Parlement wordt momenteel slechts 45 procent van oude batterijen uit smartphones gerecycleerd. In 2030 moet dit percentage opgelopen naar 73 procent, schrijft de Europese wetgever.

Op termijn wil de EU ook specifieke doelen stellen voor het recyclen van specifieke grondstoffen in batterijen, zoals lithium en kobalt. Door zulke grondstoffen te kunnen hergebruiken wil de EU in het komende decennia zijn afhankelijk van onder andere China verkleinen, waar nu nog een groot deel van de grondstoffen vandaan komen.

Vraag naar batterijen

Die onafhankelijkheid is vereist voor de energietransitie. Door die transitie, waarbinnen elektrische auto’s en thuisbatterijen een belangrijke rol spelen, neemt de vraag naar zulke grondstoffen met rasse schreden toe. De Europese Commissie becijferde dat de vraag naar batterijen tegen 2030 zo’n veertienmaal hoger ligt dan vandaag het geval. Ongeveer 17 procent van die vraag is afkomstig uit de EU.

Dat de plannen op tafel liggen – en het Europees Parlement groen licht gaf – betekent niet dat ze ook direct tot uitvoering komen. Het is nog aan de Commissie en lidstaten om de wetgeving goed te keuren. Vindt de wetgeving ook daar een meerderheid, dan worden de maatregelen ten vroegste in 2027 ingevoerd.

businesseumobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken