Zalando verzet zich tegen de Digital Service Act

Zalando logo
© Unsplash/Mika Baumeister
Webwinkelketen Zalando verzet zich tegen de Europese Digital Services Act (DSA) waar het vanaf 25 augustus aan moet voldoen, en stapt naar de rechter.

De Europese Commissie lijstte eerder 19 bedrijven op die vanaf 25 augustus aan de Digital Services Act moeten voldoen. Eén van die partijen is Zalando, de webwinkel van Duitse origine. Vanuit dat bedrijf volgt nu protest over de classificatie als ‘zeer groot platform’, waardoor ze aan de DSA moeten voldoen. Het bedrijf stapt daarom naar het Hof van Justitie in Luxemburg, meldt het in een persbericht.

Zalando-topman Robert Gentz onderstreept intussen het belang van de wetgeving. Gentz zegt dan ook niet tegen de DSA te zijn. Wel verbaast het de topman dat de webwinkel aan de lijst werd toegevoegd. “We zijn verbaasd dat wij samen met 18 andere bedrijven als zeer groot platform zijn aangemerkt.”

‘We vormen geen ‘systeemrisico’’

Ook betoogt de webwinkel dat de Commissie geen rekening heeft gehouden met het type content dat op Zalando wordt verspreid; die content vormt volgens de winkelketen ‘geen systeemrisico’ als het aankomt op de verspreiding van ‘schadelijke of illegale inhoud van derden’. Zalando stelt verder dat de Europese wetgevers onvoldoende selectiecriteria opstelden voor het selecteren van de “Very Large Online Platforms”, zoals Zalando wordt omschreven.

Daardoor zou de webwinkel zijn gekozen op bezoekersaantallen – zo’n 83 miljoen op maandbasis – terwijl andere platformen werden geselecteerd op basis van aantallen gebruikers. Oneerlijk, te meer omdat de webwinkel het overgrote deel van de content op zijn website zelf beheert, zegt het bedrijf. Voor slechts 31 miljoen bezoekers geldt dat zij content van derden bezoeken en/of aankopen. Dat is beneden de gebruikerslimiet van 45 miljoen van de Commissie, is de conclusie.

Mogelijke reputatieschade

Waarom de webwinkelketen zich tegen de DSA verzet volgt ook uit de verklaring van Gentz. Door aan de wetgeving te moeten voldoen wordt het bedrijf mogelijk geassocieerd met bedrijven die zich ‘niet aan de wetgeving houden’.

Uitgelicht artikel Europese commissie right to repair Internetwetgeving: het internet gaat veranderen

Gentz noemt dat ‘slecht voor ons merk’, en zegt daarom af te willen van de classificatie. Of dat ook werkelijk staat te gebeuren is nog maar de vraag. Niet alleen Zalando, maar ook webwinkels Amazon en AliExpress staan op de lijst.

businessDSAZalando

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren