Digitale euro is op komst, dit moet je weten

Digitale euro
© Unsplash/Mauro Sbicego
De Europese Commissie heeft woensdag de ‘digitale euro’ voorgesteld. Die euro moet op termijn gaan concurreren met regulier giraal (privaat) geld dat in handen is van Europese banken.

Het doel van de digitale euro is duidelijk. De Europese Centrale Bank wil zijn grip op de financiële markt vergroten, en ziet de komst van een munt die het zelf volledig beheert als de enige uitweg. Daarbij maakt de ECB onderscheid tussen publiek en privaat geld, waarbij het overgrote deel van de gelden in de EU vallen onder de laatstgenoemde categorie. Er wordt immers steeds minder betaald met contant geld (publiek geld), terwijl de digitale transacties (privaat geld) blijven toenemen.

Digitale euro niet verplicht

Door een digitale euro op te zetten die onder volledig toezicht staat van de ECB moet de invloed van privaat geld, en daarmee banken, geleidelijk aan afnemen. Tegelijk wordt duidelijk dat de komst van een digitale euro, zoals die woensdag door de Europese Commissie is voorgesteld, niet betekent dat de ECB de volledige geldstroom wil beheren óf in kas wil hebben. In tegendeel: de ECB wil de digitale euro louter inzetten als betaalmiddel.

Bovendien worden burgers niet verplicht de digitale euro te gebruiken. Wel is het vanaf de lancering een wettig betaalmiddel, en verlopen betalingen met deze munt via de app van hun eigen bank. Ook moet er een specifieke betaalapp voor de digitale euro komen, in beheer van de ECB. Die app werkt, als het aan de Europese Commissie ligt, volledig offline. Zodoende kunnen klanten ook betalen als er bijvoorbeeld een bankstoring is.

De EC meent privacy als speerpunt te hebben van de digitale euro. Voorop staat dat bij betalingen minder persoonsgegevens worden overgedragen.

Geen rente op digitale munt

Dat de munt louter ontwikkeld is voor betalingen, blijkt ook uit het feit dat je geen rente ontvangt op geld op rekeningen voor de digitale euro. Met die maatregel hoopt de ECB te voorkomen dat er te veel geld wordt weggenomen bij banken en bij de centrale bank wordt neergezet. Hoe veilig dat ook aanklinkt, zou dat juist voor immense financiële instabiliteit kunnen zorgen, meent de ECB.

Daar het met de munt juist de financiële stabiliteit wil bewaken, klinkt dat alvast logisch. Hiervoor treft de financiële toezichthouder, volgens het voorstel van de EC, ook andere maatregelen. Zo mag de munt nooit aanpasbaar zijn.

Uitgelicht artikel Payconiq by Bancontact Payconiq overgenomen door buitenlandse partij

Voorlopig staat overigens niet vast dat de digitale euro er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet het Europees Parlement en de EU-lidstaten nog stemmen over het voorstel. Daarna is het aan de ECB om de digitale euro te (laten) ontwikkelen.

businessdigitale euroECBeuropese commissie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600