Amazon en Bol.com bieden onveilige producten aan

Gevaarlijke producten
© Unsplash/Mikael Seegen
Onderzoekers van de Nederlandse Consumentenbond zijn erin geslaagd onveilige producten te koop aan te bieden via Amazon en Bol.com.

Webwinkels moeten erop toezien dat ze geen onveilige artikelen aanbieden. Dat geldt ook steeds voor externe verkopers die ze toelaten op hun platform. In principe kunnen ze dit controleren aan de hand van unieke productcodes, zogenaamde EAN-codes. Elk product heeft zo’n code, en stelt de retailer daarmee in staat te controleren of een product al dan niet onveilig is. Juist daar zit echter een olifantenpaadje; door een EAN-code van een ander product te kopen is het mogelijk om alsnog onveilige producten aan te bieden, ontdekte de Consumentenbond.

Om dit te onderzoeken besloot de consumentenorganisatie negen onveilige producten via zowel Amazon als Bol.com aan te bieden. Elk product stond geregistreerd in de Safety Gate, een registratieplatform voor onveilige producten. Desondanks lukte het – mede door de EAN-code van een niet-bijbehorend product aan te schaffen – om een deel van de producten aan te bieden. Amazon blokkeerde de verkoop van één product, terwijl Bol.com bij twee producten alarm sloeg.

Webwinkels bleken niet alleen onvoldoende te controleren op EAN-codes. Ook met de CE-codes gelinkt aan de onveilige producten kon gefraudeerd worden. Het insturen van foto’s van een andere CE-markering was daarvoor voldoende.

‘Verkopers zijn aan zet’

Amazon bleek niet direct onder de indruk. Volgens de webwinkelgigant moeten externe verkopers zelf voldoen aan geldende wetgeving rond de verkoop van veilige producten. “Externe verkopers zijn onafhankelijke bedrijven en zij zijn verplicht om alle toepasselijke wetten, voorschriften en het Amazonbeleid na te leven wanneer ze artikelen te koop aanbieden in onze winkel”, zegt Amazon. Daar voegt het aan toe producten actief te screenen en ‘teleurgesteld te zijn’ dat de producten de veiligheidsprocessen hebben omzeild.

Uitgelicht artikel Amazon logo Amazon ontvangt massaclaim van Nederlandse privacyorganisatie

Bol.com noemt het ongebruikelijk dat externe verkopers expres gevaarlijke producten aanbieden, en dat het zodoende niet vaak voorkomt.

‘Controle is wassen neus’

De Nederlandse consumentenorganisatie stelt zodoende dat de controle een ‘wassen neus is’, en schrikt dat het zo eenvoudig is om onveilige producten aan te bieden. Dat geldt ook voor producten op dropshipping-basis. Ook dat is verboden op zowel Amazon als Bol.com, maar bleek gewoon mogelijk bij de retailers.

amazonbol.combusinessontspanningretail

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken