Nieuws

Kan Google Maps straks opbrengst zonnepanelen voorspellen?

opbrengst zonnepanelen
© iStock.com/SimonSkafar
Krijgt Google Maps er binnenkort een interessante laag bij? Google werkt aan een nieuwe API om via AI en in realtime de opbrengst van zonnepanelen te tonen.

De nieuwe duurzaamheids-API werd zopas voorgesteld op het Google Cloud Next-event van de techreus. Die Application Programming Interface (API) geeft programmeurs de nodige tools om toepassingen te ontwikkelen die de opbrengst van zonnepanelen kunnen berekenen, maar ook informatie kunnen genereren over de luchtkwaliteit en aanwezige pollen. “Met deze tools komen we een stapje dichter bij onze ambitie om samen met individuen, steden en partners de jaarlijkse CO2-uitstoot met 1 gigaton te verminderen tegen 2030”, schrijft VP of Geo Sustainability Yael Maguire in een blogpost van Google Maps.

© Google

De nieuwe API bouwt voort op Project Sunroof uit 2015. Google had toen al een nieuwe laag voor Maps bedacht die locatie-, zonlicht- en navigatiegegevens kon combineren om te voorspellen hoeveel energie zonnepanelen bij particulieren zouden kunnen opbrengen. De nieuwe API die Google nu voorgesteld heeft, bouwt voort op dat werk, met modernere kaarten en meer rekenkracht dan toen. Het nieuwe project moet 320 miljoen gebouwen in kaart kunnen brengen in 40 landen wereldwijd, waaronder de VS, Frankrijk en Japan.

Opbrengst zonnepanelen voorspellen

Een onderzoeksteam bij Google heeft een AI-model getraind om de precieze hoeken en hellingsgraad van daken te berekenen op basis van satellietbeelden en luchtfotografie. Zelfs de hoeveelheid schaduw die bomen op een specifiek moment voortbrengen, werd in rekening genomen. Al die gegevens zouden een accurate schatting moeten kunnen maken van de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken.

Luchtkwaliteit en pollen

Daarnaast breidt Google ook zijn Air Quality-laag voor Maps uit. “Die API valideert en organiseert elk uur verschillende terabytes aan gegevens uit meerdere bronnen, waaronder meetstations van de overheid, meteorologische data, sensoren en satellieten. Zij creëren een lokale en universele index”, aldus nog Maguire. Daarbij wordt de verkeerssituatie in rekening gebracht om de hoeveelheid schadelijke lucht in te schatten.

De pollen-API, tot slot, monitort de seizoensgebonden verspreiding van pollen in meer dan 65 landen. Dat model gebruikt data van jaarlijkse trends en lokale windpatronen, om mensen die allergisch zijn te informeren over de hoeveelheid pollen en te vermijden gebieden, aan de hand van heat maps.

Wanneer we in onze contreien de potentiële opbrengst van onze zonnepanelen kunnen raadplegen via Google Maps, is nog niet duidelijk. Ontwikkelaars kunnen de toepassing beginnen ontwikkelen vanaf het moment van schrijven.

duurzaamheidgoogle mapsmobielzonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken