X vraagt identiteitskaart voor verificatie
Een van Elon Musks eerste wapenfeiten als Twitter-directeur was het invoeren van een abonnementsysteem voor het socialemediaplatform. Het platform heet intussen niet meer ‘Twitter’, maar ‘X’. Toch wordt het geplaagd door dezelfde problemen als voor de naamsverandering.
Met de introductie van Twitter Blue werd het blauwe vinkje namelijk gemeengoed. Aanvankelijk kregen alleen geverifieerde gebruikers zo’n vinkje. Die verificatie moest je aanvragen bij Twitter zelf, waar werd nagegaan of je recht had op zo’n vinkje. Daardoor was het vinkje vooral voorbehouden voor politieke persoonlijkheden, journalisten en andere beroemde mensen. Met de introductie van het Twitter Blue-abonnement konden gebruikers echter betalen voor zo’n vinkje. Met andere woorden: iedereen kan tegenwoordig een blauw vinkje naast z’n gebruikersnaam krijgen.
Dat zet de deur open voor heel wat problemen: geef je account de naam van een beroemdheid en betaal voor een blauw vinkje. Daardoor kun je in feite beroemde personen gaan na-apen. Goed oplettende gebruikers zullen ongetwijfeld zien dat het niet om een echt account gaat. Probleem is alleen dat meeste X-gebruikers niet enorm oplettend zijn.
Verificatie met identiteitskaart
Om impersonatie tegen te gaan, maakt X het nu mogelijk om je identiteit te verifiëren. Daarvoor kunnen gebruikers nu hun identiteitskaart uploaden. De functie is beschikbaar in meerdere landen, maar gebruikers in de Europese Unie, Europese Economische Ruimte en het Verenigd Koninkrijk kunnen er geen gebruik van maken.
Het verificatieproces wordt afgehandeld door Au10tix, een Israëlisch bedrijf dat intussen gekend is voor zijn authenticatieoplossingen. Het systeem is in staat om personen binnen de acht seconden te verifiëren en is in staat om frauduleuze inlogpogingen op te sporen.
Desalniettemin werpt het verificatieproces enkele privacyvragen op. Gebruiker zullen namelijk niet alleen hun identiteitskaart moeten uploaden, maar ook een selfie. Daarbij moeten ze meteen toestemming geven aan X en Au10tix om die selfie en gegevens op je identiteitskaart te gebruiken – ook biometrische gegevens. Die data zou enkel gebruikt worden om het verificatieproces in goede banen te leiden, al mag Au10tix ze toch 30 dagen bijhouden.