AliExpress-pakjes en gevoelige informatie: vrees voor spionage op luchthaven Luik
Het is de Financial Times die het nieuws als eerste wereldkundig maakt: de Belgische staatsveiligheid houdt een oogje in het zeil op de luchthaven van Luik. De reden daarvoor is te vinden bij Cainiao, de logistieke tak van e-commercegigant Alibaba. In 2018 opende die een centrum in de luchthaven van Luik, van waaruit de verzending van AliExpress-pakjes voor onze regio verzorgd wordt.
Staatsveiligheid laat weten dat het buitenlandse spionage- en interferentieactiviteiten actief opspoort en bevecht, of ze nu afkomstig zijn van Alibaba of niet. Hoewel bij de komst van de Chinese e-commercegigant al gewaarschuwd werd voor spionage, werden die zorgen toen in de wind geslagen. Nu blijkt, vijf jaar later, dat Dienst voor de Veiligheid van de Staat (VSSE) wel nog aandacht aan Alibaba besteedt.
De meest voorname reden daarvoor zit in Chinese wetgeving. Chinese bedrijven zijn namelijk bij wet verplicht om gegevens met de Chinese autoriteiten en veiligheidsdiensten te delen. Volgens de Financial Times is het vooral nieuwe software die de Belgische staatsveiligheid zorgen maakt. Met nieuwe software zouden de Chinezen gevoelige economische informatie verzamelen. Bedrijven moeten die gegevens, wettelijk gezien, allemaal overmaken aan China.
Volgens Cainiao, dat het logistieke centrum uitbaat, zijn de zorgen nergens voor nodig. Het bedrijf handelt naar eigen zeggen volledig volgens het boekje en alle regelgeving te respecteren. Of er daadwerkelijk sprake is van spionage valt niet zomaar te zeggen. Om dat te kunnen bepalen zal staatsveiligheid de activiteiten van Cainiao verder moeten monitoren. Hoe dan ook is het frappant dat de vrees voor Chinese spionage voor het eerst sinds 2018 weer zo luid klinkt.