Nieuws

Belgisch Innoptus Solar Team onthult ‘geheim wapen’ voor World Solar Challenge

Innoptus Solar Team
© Innoptus Solar Team
Het Belgische Innoptus Solar Team, een groep van 20 ingenieursstudenten, heeft zijn nieuwste innovatie voorgesteld die hen aan de zege kan helpen in de World Solar Challenge 2023: de roterende vin.

De Bridgestone World Solar Challenge 2023, ook wel bekend als het WK zonnewagenracen, gaat op 22 oktober van start. Het Innoptus Solar Team van de KU Leuven is ervan overtuigd dat de roterende vin hen een competitief voordeel kan opleveren.

De roterende vin is de nieuwste innovatie in de technologische zonnewagenrace. “We zijn voortdurend op zoek naar optimalisaties wat de mechanische, energetische en aerodynamische eigenschappen betreft. Dit jaar willen we ons onderscheiden met een roterende vin”, luidt het.

“Vin als zeil van zeilboot”

De vin zat vorig jaar al op de wagen, maar kon toen nog niet roteren. “De vin functioneert als het zeil van een zeilboot. Net zoals een zeiler zijn zeilen continu bijstelt om optimaal gebruik te maken van de zijwind, kunnen wij onze vin nu ook roteren. Hierdoor kunnen we op de meest efficiënte manier gebruik maken van zijwinden om ons vooruit te stuwen tijdens de race”, zegt Vincent Mertens (23, Heist-op-den-Berg), aerodynamisch ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

Met name bij een sterke zijwind kan de vin een meerwaarde bieden tijdens de wedstrijd in Australië, meent Innoptus Solar Team. Die sterke wind is een constante langs de rechte route van Darwin naar Adelaide, weten de ingenieursstudenten.

“Dankzij de draaibeweging van de vin, dat een zeileffect creëert bij zijwind, verbruikt onze wagen minder energie. Soms krijgen we zelfs meer energie binnen via de zon dan dat we verbruiken en kunnen we dus energieneutraal rijden. Hierdoor kunnen we onze snelheid verhogen tijdens de race”, vertelt Annelies De Geeter (23, Kessel-Lo), strateeg bij het Innoptus Solar Team.

Innoptus Solar Team gaat voor dubbel goud

Het Innoptus Solar Team van de KU Leuven heeft de innovatieprijs al twee keer in de wacht kunnen slepen. Dat gebeurde voor het eerst in 2013, met een 3D-geprint batterijpakket, dat de batterijcellen toeliet om beter af te koelen. In 2017 won de ploeg de innovatieprijs met hun actieve wielaansturing op alle vier de wielen. Dat liet toe om bij zijwind de neus van de wagen in de richting van de wind te draaien, wat ook een zeileffect creëerde.

Het Innoptus Solar Team hoopt dat de roterende vin hen opnieuw de innovatieprijs oplevert. “Niet enkel het winnen van het WK, maar ook het winnen van deze prijs is absoluut een doel geworden. Dit jaar streven we naar dubbel goud met de roterende vin”, besluit Ebert Kiekens (22, Geel), elektrisch ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

innoptus solar teamworld solar challengezonne-energie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken