Nieuws

Chipproductie bij Samsung wordt steeds efficiënter

Samsung
© iStock / JasonDoiy
Samsung is nu de tweede grootste chipmaker, maar wil de grootste worden. Daarvoor heeft het nog een flink eind te gaan.

Er zijn maar een handvol firma’s die in staat zijn om chips te produceren. Samsung is daar, na het Taiwanese TSMC, de tweede grootste in. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil echter een groter stuk van de koek en wil over een aantal jaren meer chips verkopen dan concurrent TSMC.

Om die ambitie in resultaten om te zetten, plaatste Samsung al een bestelling van 50 euv-machines bij ASML. De groei zal echter niet enkel van die machines komen, maar ook uit verbeteringen in het productieproces. In het begin van 2022 werd nog naar buiten gebracht dat de opbrengst van Samsungs 4nm-chipproductie slechts 35% bedroeg. Dat wil zeggen dat slechts 35% chips aan de vereiste specificaties voldeden. 65% van de chips die niet door de kwaliteitscontrole geraken, worden weggegooid of als minder sterke chips op de markt gebracht.

Op datzelfde moment, in het begin van 2022, zouden de opbrengsten bij TSMC al rond de 70% gelegen hebben. Dat zijn cijfers die ze bij Samsung nu ook kunnen voorleggen: uit een rapport van Chosun blijkt dat 4nm-chips vaker door die kwaliteitscontrole geraakten. In oktober dit jaar zou het dan gaan om 70%, wat effectief een verdubbeling van de opbrengst is.

Samsung rekent op 3nm-chips

Dat opent interessante mogelijkheden voor Samsung. In de chipproductie-industrie is het namelijk gewoonte dat de chipdesigner ook voor mislukte chips betaalt. Voor Qualcomm was dat reden genoeg om de productie van de Snapdragon 8 Gen 1 bij Samsung weg te halen. Het bedrijf klopte daarna aan bij TSMC, die de chip als Snapdragon 8+ Gen 1 mochten produceren.

Beide fabrikanten zijn momenteel bezig met 3nm-productieprocedés. TSMC levert die chips ook al voor gebruik in toestellen: de nieuwste iPhones bevatten namelijk 3nm-chips. Enige probleem is dat de Taiwanese chipmaker niet voldoende capaciteit heeft om de volledige markt te bedienen. Bovendien hoogde de chipfabrikant zijn prijzen voor 3nm-chips ook op. Chipontwerpers zullen daardoor iets vaker naar Samsung kijken om hun ontwerpen te vervaardigen. Dat de opbrengst bij Samsung sinds vorig jaar zoveel gestegen is, zal de overstap naar de Zuid-Koreaanse chipmaker voor veel bedrijven alleen maar vergemakkelijken.

businesschipproductiechipssamsungtsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken