Apple kan NFC-monopolie opheffen om boete te vermijden
De toegeving van Apple komt er na de aanklacht van de Europese Unie in 2022 en het lopende onderzoek naar mogelijke inbreuken op mededinging door Apple Pay. Dat meldt persbureau Reuters. Europa onderzoekt Apple al sinds 2020. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zei toen “dat er aanwijzingen waren dat Apple andere partijen ervan weerhield om Near-field communication (NFC) te gebruiken. Net die NFC is cruciaal voor concurrenten om hun eigen contactloze betaaloplossingen te ontwikkelen”, klonk het.
De toenadering en nieuwe intenties van Apple lijken er op het eerste gezicht vooral te komen omdat de techreus boetes wil vermijden. Het is nog lang niet zeker of de NFC-technologie ook effectief aangeboden zal worden voor andere ontwikkelaars. De Europese Commissie zal met die nieuwe informatie wellicht rond de tafel gaan zitten met Apples grootste concurrenten en klanten, om een regeling uit te werken. Vandaag gebruiken in Europa meer dan 2.500 banken Apple Pay.
Discussie rond NFC in de VS
In de Verenigde Staten loopt er een gelijkaardige aanklacht tegen Apple. Daar heeft de Affinity Credit Union, een lokale mededingingsautoriteit, Apple beschuldigd van anticompetitief gedrag. Apple verplicht in feite iOS-gebruikers om Apple Pay te gebruiken voor contactloze betalingen, wat volgens de autoriteit onwettig is.
In september liet een rechter van het US District Court van Californië nog optekenen dat “Aanklagers er op een plausibele manier op gewezen hebben dat Apple Pay op een arbitraire manier hoge commissies aanrekent aan ontvangers. Concurrentie voor contactloos betalen zou bovendien innovatie aanwakkeren en de prijzen voor de consumenten verlagen.”
De aanklacht in de VS kan de wetgevers in Europa inspireren, maar de vraag blijft of Apple bereid is de technologie af te staan. De komende maanden zal moeten blijken welke afspraak er uit de bus komt op Europees niveau.