OpenAI sluit overeenkomst om met Politico en Business Insider te trainen
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een overeenkomst gesloten met het Duitse mediabedrijf Alex Springer. Door de overeenkomst zal ChatGPT de komende jaren kunnen trainen op artikelen van de mediagroep. In het Engels gaat het dan om titels als Politico en Business Insider, in Europa geeft Alex Springer Bild en Welt uit.
Op die manier moeten de antwoorden van ChatGPT niet alleen beter worden, maar moet de chatbot ook een blik op de actualiteit bieden. Het is de bedoeling dat ChatGPT toegang zal geven tot “kwaliteitsvolle, real-time nieuwscontent”, zegt OpenAI-COO Brad Lightcap over de samenwerking. “We zijn toegewijd om met uitgevers en creators […] te werken zodat ze kunnen profiteren van AI-technologie en nieuwe verdienmodellen”. Daardoor lijkt het erop dat de samenwerking tussen Alex Springer en ChatGPT slechts het begin is.
De manier waarop ChatGPT omgaat met auteursrechtelijk beschermde data baart schrijvers, journalisten en uitgevers al langer zorgen. Meerdere auteurs klaagden OpenAI aan omdat ze hun eigen schrijfsels herkenden in de antwoorden van ChatGPT, zonder dat ChatGPT hen ooit vergoedde om het materiaal te gebruiken. Sites zoals die van The New York Times, Vox Media, BBC News, Reuters en CNN weren de crawlers van OpenAI. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat hun materiaal veilig blijft, en het auteursrecht ongeschonden.
Kostprijs ongekend
Hoeveel geld er met de overeenkomst gemoeid gaat, delen de bedrijven niet mee. Bloomberg heeft het over tientallen miljoenen euro’s die de komende drie jaar van OpenAI naar Alex Springer stromen. Voor dat geld mag ChatGPT trainen op oude en nieuwe artikels van Springer en die gebruiken in antwoorden. Het chatsysteem blijft wel naar de bronnen verwijzen: die plicht vervalt met de overeenkomst namelijk niet. Verder is de overeenkomst niet eenzijdig: ook Alex Springer kan van OpenAI’s technologie profiteren om de eigen producten te verbeteren.
Of ook andere uitgevers en mediabedrijven aan de beurt zullen komen, dat is momenteel nog onduidelijk. OpenAI toont in elk geval wel interesse in het materiaal en de mogelijkheid om real-time nieuws aan te kunnen bieden. Of die interesse zich vertaalt in daden, dat zal de tijd moeten uitwijzen.