Google schikt in zaak rond tracking Incognito-gebruikers
De rechtszaak dateert uit 2020. Google Chrome-gebruikers hadden Google ervan beschuldigd hen alsnog te tracken in de Incognitomodus van de browser. De geëiste schadevergoedingen liepen op tot wel 5 miljard dollar. Hoewel de zoekreus nu dus voor de schikking kiest, is het niet duidelijk welk bedrag Google op tafel legt om de rechtszaak te beëindigen. Dat melden zowel persbureau Reuters als The Washington Post. De Amerikaanse bronnen weten wel dat alle partijen instemmen met de schikking, die de rechtbank nog moet goedkeuren in februari.
Chrome-gebruikers Incognito getrackt
Toen de aanklagers de rechtszaak aanspanden, beweerden ze dat Google zijn tools, waaronder Analytics, apps en browserplug-ins, gebruikte om zijn gebruikers te monitoren, ook in Incognito-modus. De gebruikers stelden dat Google zijn gebruikers een vals veiligheidsgevoel gaf door te suggereren dat ze controle hadden over het al dan niet delen van gebruiksgegevens in Chrome. Een woordvoerder van Google stelde daarop dat de Incognito-modus inderdaad nog informatie kan verzamelen tijdens een browsesessie, maar dat die data niet opgeslagen worden op het toestel van de gebruiker.
Verder konden de aanklagers ook nog interne e-mails voorleggen tussen leidinggevenden van Google, waaruit bleek dat het bedrijf Incognito-gebruikers monitorde en de surfgegevens gebruikte om advertenties te verkopen en webverkeer te traceren. Dat is volgens de gebruikers een inbreuk op de Amerikaanse wet op afluisterpraktijken en de privacywetgeving in Californië. Daarom vroegen ze 5.000 dollar schadevergoeding per gebruiker. Als je weet dat miljoenen mensen zich achter de aanklacht schaarden, dan verklaart dat de hoge som van 5 miljard dollar.
Wellicht is Google en schikking aangegaan die veel lager ligt dan dat bedrag, maar de zoekreus heeft nog geen details vrijgegeven over de zaak.