Intel richt met Articul8 AI een onafhankelijke AI-aanbieder op
Met Articul8 AI roept Intel een nieuw onafhankelijk bedrijf in het leven. Samen met investeringsbedrijf DigitalBridge wil Intel op die manier AI naar gespecialiseerde sectoren brengen. Denk dan vooral aan sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart, halfgeleiderproductie in telecom: om daar een AI-systeem voor te ontwikkelen is heel wat domeinspecifieke kennis vereist. Net dat probleem wil Intel met het nieuwe bedrijf oplossen.
Articul8 bouwt verder op het softwarewerk dat Intel eerder deed. Het systeem van Articul8 werd een tijdlang gebruikt door de Boston Consulting Group, maar werd opgeschaald om in meerdere sectoren dienstbaar te zijn. Het consultancybedrijf gebruikte de technologie twee jaar lang om (generatieve) AI-systemen te ontwikkelen voor hun klanten. Nu zal Articul8 AI de technologie als apart bedrijf aanbieden, maar dan als robuuster platform dat breder inzetbaar is. De CEO van het nieuwe bedrijf is Arun Subramaniyan. Subramaniyan was eerder werkzaam bij Amazon Web Services en leidde daarna het Datacenter & AI Cloud Execution and Strategy-team bij Intel. Met die expertise moet hij het kersverse bedrijf richting succes leiden.
Xeon & Gaudi
De technologie is gestoeld op hardware van Intel. De supercomputer waar het platform op draait werd rond schaalbare Intel Xeon-processors gebouwd en maakt gebruik van Gaudi-accelerators. Articul8 AI mag dan wel een onafhankelijk bedrijf zijn: de Intel-signatuur valt niet te ontkennen. Wel is het de bedoeling om, op termijn, ook met andere (hybride) infrastructuren te kunnen werken.
Focus op core business
Duidelijk is dat Intel-CEO Pat Gelsinger wil focussen op het maken van chips. In het verleden werden binnen Intel vaker zijprojecten geïnitieerd, om ze daarna als zelfstandig bedrijf voort te laten bestaan. Dat was eerder het geval voor Mobileye, een (inmiddels) onafhankelijk en beursgenoteerd bedrijf dat chips voor zelfrijdende auto’s maakt. Ook de Programmable Solutions Group, verantwoordelijk voor FGPA’s (programmeerbare chips) werd met de ingang van het nieuwe jaar van Intel afgesplitst. Dat bedrijf zal mettertijd ook een intrede op de beurs maken. Een beursgang voor Articul8 staat niet gepland. Het geld komt daar vooral van investeringsbedrijf DigitalBridge Group, naast een aantal andere investeerders.
Op die manier kan Intel zich focussen op een andere markt waar veel te rapen valt: die van de chipproductie. Daarin is Intel reeds één van de grote spelers, al slaagt het er niet in om het productievolume van TSMC te evenaren. Door de AI-tak af te splitsen kan Intel meer middelen in de uitbreiding van de productiecapaciteit stoppen.