Nieuws

OpenAI geeft toe: “AI trainen met enkel rechtenvrije content gaat niet”

openai
© OpenAI
Het is onmogelijk om taalmodellen voor generatieve AI te trainen zonder content te gebruiken die auteursrechtelijk beschermd is, zegt OpenAI.

Dat stelt de ontwikkelaar achter ChatGPT in een aangeleverd bewijsstuk voor de Communications and Digital Select Committee (een onderdeel van het Britse House of Lords). Die instantie had OpenAI daarom gevraagd in het kader van een aantal rechtszaken rond copyright. De aanklagers stellen dat OpenAI en zijn grootste partner, Microsoft, voor het trainen van hun Large Language Models (LLM’s) gebruikmaken van content die auteursrechtelijk beschermd is, zonder daarvoor te betalen. Dat meldt The Guardian.

OpenAI verduidelijkt zijn uitspraak en zegt dat “copyright tegenwoordig van toepassing is op elke vorm van menselijke expressie, zoals blogposts, foto’s, forumberichten, stukjes softwarecode en overheidsdocumenten”. De ChatGPT-ontwikkelaar voegt daar aan toe dat “het beperken van trainingsbronnen tot boeken uit het publieke domein of bronnen van meer dan 100 jaar geleden een interessant experiment kan zijn, maar dat het AI-systemen onvoldoende ‘slim’ kan maken voor de noden van de gebruikers vandaag.

“Auteursrecht wél gerespecteerd” 

De AI-bouwer zegt dat hij zich voor de training van modellen wel degelijk de wetgeving voor de bescherming van auteursrechten respecteert. OpenAI beroept zich op de doctrine van ‘redelijk gebruik’, wat als een grijze zone gezien kan worden. Volgens het bedrijf valt de informatie die vrij beschikbaar is op het internet daaronder. “Er moeten wel nog stappen gezet worden in het ondersteunen van creators”, geeft OpenAI wel toe.

OpenAI zoekt oplossingen 

Uitgevers kunnen ervoor kiezen om de GPTBot-webcrawler te weren van hun websites. Daarnaat werkt OpenAI naar verluidt ook aan manieren voor rechtenhouders om hun content te weren uit trainingsdata. Er wordt samen met hen naar oplossingen gezocht, klinkt het. Enkele non-fictie-auteurs hebben OpenAI aangeklaagd voor het “stelen” van hun werk. Zij hadden verwacht dat ze zouden kunnen delen in de winsten van het techbedrijf.

Ook The New York Times heeft een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI, omdat de ontwikkelaar hun nieuwsartikels zou gebruiken zonder toestemming. Toch zouden er al onderhandelingen gelopen hebben tussen beide partijen en de ChatGPT-ontwikkelaar wil naar eigen zeggen blijven werken aan een constructief partnerschap.

Uitgelicht artikel ChatGPT OpenAI sluit overeenkomst om met Politico en Business Insider te trainen
artificiële intelligentieChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken