Nieuws

OpenAI wil licenties op Amerikaanse nieuwsmedia

ChatGPT
© iStock / Robert Way
OpenAI spreekt met Amerikaanse nieuwsmedia over licenties, zodat ChatGPT kan trainen met artikels van de kranten.

Een AI-systeem als ChatGPT werkt alleen als het heeft kunnen trainen op heel veel data. OpenAI komt, samen met andere AI-aanbieders, de laatste tijd vaak in opspraak door dat trainingsmateriaal. Een groot deel van het trainingsmateriaal voor ChatGPT is auteursrechtelijk beschermd, waardoor de ontwikkelaars eerst toestemming moeten krijgen voor ze het gebruiken. Hoewel het bedrijf meent dat hun gebruik van het beschermd materiaal gerechtvaardigd is, spreekt het nu met Amerikaanse mediabedrijven om hun content te licentiëren. De gesprekken komen er nadat OpenAI eerder deze week te kennen gaf dat het onmogelijk is om AI te trainen zonder auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Licentie op nieuws

Naar verluidt houdt de ChatGPT-maker gesprekken met CNN, Fox en Time. De AI-aanbieder zou nieuwsberichten van deze kranten willen gebruiken om ChatGPT verder uit te bouwen. Een onbekende bron meldt aan Bloomberg dat OpenAI op een licentie aast om die nieuwsberichten te mogen gebruiken. Aangezien GPT-4 een multimodaal model is en ook foto’s en video’s kan bewerken, is OpenAI ook daarin geïnteresseerd. Hoeveel geld het AI-bedrijf voor die content over heeft is niet geweten.

Voor OpenAI zou het niet de eerste deal zijn: eind 2023 onderhandelde het bedrijf nog een deal met Axel Springer, de uitgever van het Duitse Bild en nieuwssite Politico. OpenAI liet eerder al weten dat het in gesprek zou gaan met enkele uitgevers, maar noemde daarbij geen namen. OpenAI lijkt vooral de plooien tussen het bedrijf en de nieuwssector glad te willen strijken: heel wat nieuwsbedrijven zijn namelijk bezorgd over de impact van AI op hun werk.

Rechtszaak New York Times

Dat geldt ook voor de New York Times. Dat bedrijf klaagt OpenAI en investeerder Microsoft aan omdat ChatGPT auteursrechtelijk beschermd materiaal zou reproduceren. OpenAI geeft in een blogpost toe dat zoiets kan gebeuren, maar geeft tegelijkertijd aan dat het om een bug gaat die nog uit het systeem gehaald wordt.

Verder meent OpenAI dat de New York Times “niet het volledige verhaal vertelt”. De krant zou een aantal voorbeelden hebben laten zien waarin ChatGPT beschermd materiaal reproduceerde. Volgens OpenAI manipuleerde de krant de prompts opzettelijk zodat het AI-systeem bepaalde woorden en zinnen letterlijk overnam. De AI-aanbieder wijst erop dat zo’n aanpak tegen de gebruiksvoorwaarden indruist en vermoedt bovendien dat de New York Times bijzonder selectief was in het selecteren van bewijsmateriaal. Kortom: het kan, bij wijze van bug, gebeuren dat ChatGPT zaken letterlijk overneemt. Dat zou echter niet structureel gebeuren en wordt volgens OpenAI actief vermeden.

Robots.txt

Door overeenkomsten te sluiten met CNN, Fox en Time hoopt OpenAI zulke rechtszaken te voorkomen. Opmerkelijk is dat CNN en Time beiden de GPT-crawler weren van hun website, waardoor ChatGPT daar momenteel geen artikels kan lezen. Enkel Fox is momenteel ontvankelijk voor gegevensverwerking door het AI-bedrijf.

Uitgelicht artikel openai OpenAI geeft toe: “AI trainen met enkel rechtenvrije content gaat niet”
aiauteursrechtbusinesslicentiesnieuwsmediaOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren