Google schikt in patentzaak rond AI-chips
Een aantal weken geleden raakte bekend dat Google werd aangeklaagd door Singular Computing. De oprichter van dat bedrijf, Joseph Bates, meent dat Google intellectueel eigendom van het bedrijf ontvreemd heeft. De technieken die de zoekgigant gebruikt voor zijn Tensor-chips zouden inbreuk maken op patenten van Singular Computing en Bates. Het bedrijf eist daarvoor een schadevergoeding van minstens 1,67 miljard dollar. Aanvankelijk vroeg Bates nog 7 miljard dollar voor het oneigenlijke gebruik van zijn technologieën.
Zoals het in een patentzaak hoort ontkende Google natuurlijk alle betrokkenheid. Hoewel enkele werknemers contact hadden met Bates, zou dit personeel niet betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de Tensor-chips. De zoekgigant haalde dan ook aan dat er geen patentbreuk gepleegd werd, aangezien de chips “onafhankelijk ontwikkeld” werden. Singular heeft echter geen probleem met de eerstegeneratiechips. Het zijn vooral Tensor-chips van de tweede en derde generatie, uitgebracht in 2022 en 2023, waar het bedrijf graten in ziet.
Schikking
De chips zijn van groot belang voor Google: ze vormen namelijk de ruggengraat van de AI-strategie van het bedrijf. Wie zelf AI-toepassingen wil ontwikkelen, kan die chips en accelerators ook aanwenden met Google Cloud. Dat levert het bedrijf heel wat geld op, zeker aangezien AI alsmaar belangrijker geacht wordt.
Aan de hele rechtszaak komt nu een einde. Google gaat voor een schikking in de zaak en betaalt Singular Computing dus om de zaak te staken. Over welk bedrag het daarbij gaat, is niet geweten. Ook over de voorwaarden die met de schikking gepaard gaan heerst onduidelijkheid. Vast staat wel dat Google rekenkracht kan blijven aanbieden met de Tensor-chips.