WD en Kioxia herstarten fusiegesprekken
Western Digital trok eind oktober nog de stekker uit de fusie met chipmaker Kioxia nadat SK Hynix, een van de aandeelhouders, dwarslag. Desondanks lijken de chipfabrikanten de fusiegesprekken nu wederom op gang te brengen, meldt 47News. Het Japanse investeringsfonds Bain Capital is volgens de nieuwssite één van de drijvende krachten achter de hernieuwde gesprekken. Daarbij zet het investeringsfonds alles op alles om chipmaker SK Hynix gerust te stellen over de uitkomst van de overname.
SK Hynix liet eerder namelijk blijken niet bepaald gerust te zijn over zijn ‘aandeel in het fusiebedrijf’. Bain Capital zou nu benadrukken dat de chipmaker bij een succesvolle fusie tussen Western Digital en Kioxia een deel van de aandelen in handen kan krijgen. Na de overname wil Kioxia bovendien graag samenwerken met SK Hynix, meldt de nieuwssite. Hoe deze samenwerking in de praktijk gaat werken en wat dit SK Hynix oplevert, blijft dan weer onbenoemd.
Onduidelijk is of WD en Kioxia daarmee de concurrentie-zorgen bij SK Hynix kunnen wegnemen. Dat was immers ook één van de punten waar de fusie op is blijven hangen. Het fusiebedrijf gaat immers direct concurreren met de activiteiten van SK Hynix. Beide zijn ze actief in de NAND-branche.
Overname onder druk
Western Digital en Kioxia praten al sinds 2021 over een mogelijke overname. Meermaals bleek zo’n overname er niet in te zitten. Ook Bain Capital, meerderheidsaandeelhouder in Kioxia, gaf eerder te kennen tegen de fusie te zijn. Nu Bain Capital in samenwerking met Kioxia probeert de ‘resterende’ tegenstanders te overtuigen, lijkt dat echter voorbij.
Voor WD staat er intussen het een en ander op het spel als de overname geen doorgang vindt. Elliot Management, een van de investeerders in de opslaggigant, stuurt al langer aan op de overname van de chipdivisie. Lukt dat niet, dan heeft dat mogelijk forse financiële gevolgen voor overige divisies.
Samenwerking met Kioxia
Dat de partijen herhaaldelijk de fusiegesprekken hebben opgepakt, is ook wel logisch te noemen. Ze werken namelijk al langer samen als het aankomt op chipontwikkeling en -productie. Door samen te gaan zouden de geheugendivisies hun activiteiten verder kunnen optimaliseren en kunnen de kosten nog iets lager komen te liggen.