Nieuws

Grote Amerikaanse cryptodelvers moeten energieverbruik aangeven

cryptodelvers
© iStock
Amerikanen die op grote schaal cryptomunten delven, moeten hun energieverbruik aangeven. 137 cryptodelvers zijn goed voor maar liefst 2 procent van het nationale energieverbruik.

In een persmededeling laat de Energy Information Administration (EIA) weten dat het zulke grootverbruikers korter wil gaan opvolgen. De crypto-industrie zou namelijk een bedreiging kunnen zijn voor het Amerikaanse stroomnet, meent de organisatie. Bovendien heeft ze een grote impact op het klimaat. Vandaar dat de EIA in de VS zijn pijlen heeft gericht op 137 “geïdentificeerde commerciële cryptodelvers”. Hun verbruik zou samen goed zijn voor 90 terawatt-uur per jaar. Dat is meer dan wat België, Finland en Chili in dezelfde periode gebruiken. Het komt overeen met het totale stroomverbruik van Australië in 2023. Waanzinnig veel dus.

Gevaar voor stroomtekort

De EIA stelde ook vast dat bijna 38 procent van alle bitcoin ter wereld in de VS gedolven wordt. Dat is 3,4 procent meer dan in 2020. “Nu er meer cryptovaluta gedolven wordt in de Verenigde Staten, groeit de bezorgdheid over de energie-intensieve aard van die business en de effecten ervan op de Amerikaanse stroomindustrie”, aldus de EAI. Die extra belasting zou volgens de administratie het stroomnet onder druk kunnen zetten in piekperiodes. En dat kan bij de gewone bevolking tot hogere energieprijzen leiden. 

Bovendien wordt de meerderheid van de elektriciteit nog opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. RMI, een belangengroep die voor schone energie strijdt, schat dat de Amerikaanse crypto-industrie jaarlijks 25 tot 50 miljoen ton CO2 uitstoot. De grootste cryptodelvers zijn verspreid over 21 Amerikaanse staten, maar zitten wel geconcentreerd rond Texas, Georgia en New York. Voornamelijk in het geval van Texas kan het voor problemen zorgen, aangezien het stroomnet er fragiel is.

Duurdere stroom

Cryptominers zetten niet alleen het stroomnet onder druk, maar dus ook de energieprijzen voor de gewone burgers. Volgens Ben Hertz-Shargel, hoofd van energieconsultancybureau Wood Mackenzie, betalen sommige Amerikanen tot 4,7 procent meer voor hun stroomverbruik, als een gevolg van cryptodelving. De EAI hoopt de grootverbruikers aan banden te laten leggen om de nationale impact te beperken.

cryptocryptovaluta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken