Nieuws

België moet batterij-inzameling verzevenvoudigen voor EU-doelen

Batterijen in smartphones wetgeving
© Unsplash
Batterijverwerker Bebat meldt dat de Belgische inzameling van lithium-ionbatterijen voor 2032 moet verzevenvoudigen om Europese doelstellingen te halen.

Bebat doelt daarmee op de doelstellingen van het nieuwe Europese kader voor de inzameling van lithiumbatterijen. Die richtlijnen worden op 18 februari, de internationale batterijdag, van kracht. De EU stelt dat de inzameling vanaf 2027 geleidelijk moet toenemen. De huidige doelstellingen vereisen dat ten minste 45 procent van de accu’s in apparaten gerecycleerd moet worden. Tegen 2030 stijgt die doelstelling tot 73 procent, en zelfs 100 procent voor elektrische auto’s.

Hoewel Bebat momenteel vooruitloopt op de Europese doelen, met een inzamelingspercentage van 59 procent, voldoet België daarmee nog lang niet aan de nieuwe Europese doelstellingen. België moet de inzameling van lithiumbatterijen tegen 2032 verzevenvoudigen om de doelen te kunnen bijbenen, zo klinkt het.

Dat vraagt niet alleen om werk in België. Ook op Europees niveau moet men aan de bak. Een hoger inzamelingspercentage vraagt immers ook om meer recyclagecapaciteit. Bebat becijferde dat die capaciteit vertwintigvoudigd moet worden.

Uitgelicht artikel Europese commissie right to repair Wetsvoorstel ‘Right to Repair’ ingediend bij Europese Commissie

Constructieve dialoog vereist

Het behalen van de doelstelling vraagt om een constructieve dialoog. Daarbij vraagt Bebat onder meer om een stabiel kader en duidelijke perspectieven voor instanties die accu’s inzamelen. Ook vraagt de batterijverwerker om een nationaal actiekader voor de inzameling, en moeten publieke en private actoren nauwe samenwerkingen opzetten voor onder meer de inzameling en verwerking van batterijen.

Een sleutel binnen de transitie is ook de opkomst van een circulaire economie voor batterijen. Dat vraagt om samenwerkingen van partijen in de circulaire economie die batterijen hergebruiken. In plaats van een accu dan te moeten recycleren, krijgt deze nog een tweede leven.

Batterijen makkelijker vervangen

Niet alleen Belgische bedrijven zijn aan zet voor de Europese doelstellingen. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat consumenten de batterijen makkelijker kunnen vervangen én recycleren. Voor smartphones betekent dit dat batterijen straks weer eenvoudig uitneembaar moeten zijn.

batterijConnected Careulithium-ionmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren