Nieuws

Smartphone populair doelwit voor cyberaanvallen in 2023

cyberaanval smartphone
© iStock / Tero Vesalainen
De smartphone is een geliefd doelwit voor cyberaanvallen. In 2023 steeg het dreigingsvolume met maar liefst 50%.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona laten fabrikanten van mobiele toestellen zien wat ze komend jaar zoal in petto hebben. Voor cybersecuritybedrijf Kaspersky is de beurs het uitgelezen moment om hun bevindingen over mobiele veiligheid te delen. Dit jaar trekt het bedrijf aan de alarmbel: de hoeveelheid aanvallen op mobiele toestellen nam aanzienlijk toe in 2023.

Als Kaspersky het over mobiele toestellen heeft, doelen ze daarmee op smartphones. Alleen al in 2023 werden zo’n 33.790.599 aanvallen op Android- en iOS-apparaten gedetecteerd. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van 2022. Met andere woorden: cybercriminelen nemen de smartphone steeds vaker in het vizier.

Verdeling van de gedetecteerde malwarepakketten per soort. © Kaspersky

Een van de manieren waarop cybercriminelen een smartphone proberen kapen, is met zogenaamde ‘banking trojans’. Met dit soort malware proberen cybercriminelen de toegang tot je bankapplicaties over te nemen. Dit soort aanvallen kwam in 2023 even vaak voor als in 2022, al zijn er minder wegen waarlangs de malware verspreid wordt. Voor adware, software die pop-upadvertenties laat zien die naar kwaadaardige websites leiden, is er wel een stijging te merken. Die software is goed voor 40,8% van alle aanvallen op smartphones. Met andere woorden: het is niet omdat ergens een pop-up verschijnt, dat je die kan vertrouwen. Let dus goed op waar je terechtkomt wanneer je op een advertentie klikt.

Malware uit de Play Store

Kaspersky merkt verder op dat criminelen hun malware niet alleen via onofficiële kanalen verspreiden. In sommige gevallen wordt malware verspreid via de Google Play Store. Vaak gaat het om investeringsapps die echt lijken, maar het eigenlijk niet zijn. Die applicaties proberen je te overhalen om je persoonlijke informatie, zoals je naam en telefoonnummer te delen. Die data wordt in een database opgeslagen. Zo kunnen de hackers je later contacteren om telefoonfraude te proberen plegen.

De security-onderzoekers waarschuwen bovendien voor valse WhatsApp- en Telegram-apps. Er zijn valse versies van die apps in omloop. Die valse apps zijn erop gericht om je persoonlijke informatie te bemachtigen voor later gebruik.

Beveiligingbusinesskasperskymwcsecuritysmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken