Nieuws

Amerikaans leger gebruikte AI om luchtaanvallen te plannen

luchtaanval Amerikaans leger
© Unsplash / Rama Laksono
De luchtaanvallen die het Amerikaanse leger dit jaar uitvoerde werden mogelijk gemaakt door AI, dat het leger doelwitten helpt selecteren.

Wereldwijd wordt AI steeds vaker gebruikt, ook bij het leger. Uit een interview van Bloomberg met Shuyler Moore, CTO voor de Amerikaanse Central Command, blijkt dat de technologie steeds vaker ingezet wordt om doelwitten voor luchtaanvallen te identificeren.

Sinds 7 oktober

Dat het Amerikaanse leger technologie inzet om doelwitten te identificeren was eigenlijk al geen geheim meer: daar werd al verschillende keren op gezinspeeld. Toch is het de eerste keer dat het leger zoveel details vrijgeeft over hoe en waar de technologie precies gebruikt wordt. Volgens Moore gaat het om zelflerende algoritmen die, op basis van satellietbeelden, objecten kunnen identificeren. De observaties van dat systeem worden nadien gebruikt om luchtaanvallen uit te stippelen.

Dat gebeurde onder meer op 2 februari van dit jaar, toen de Amerikaanse luchtmacht 85 doelen in Syrië en Irak aanviel. Moore laat weten dat die doelwitten geselecteerd werden met behulp van AI. De algoritmen die daarin bijstaan zijn al sinds 2017 in ontwikkeling en werd sindsdien al gebruikt in diverse oefeningen. De legerbaas zegt dat de technologie sinds 7 oktober, sinds de aanval van Hamas op Israël, ook in het veld gebruikt wordt.

AI maakt geen beslissingen

Dat heeft grote gevolgen voor het Amerikaanse leger. Sinds ze de technologie zijn beginnen gebruiken, zijn er “meer opportuniteiten om doelwitten te selecteren”. Met de technologie gaat het leger nu op zoek naar “enorm veel raktwerpers” in de regio.

Moore benadrukt echter wel dat die AI-systemen niet de vrije loop krijgen. “Er is nooit een algoritme dat draait, tot een conclusie komt en daarna naar de volgende stap gaat”. Elke stap waar AI bij komt kijken wordt ook gecontroleerd door mensen. Met andere woorden: het leger gebruikt wel AI om beslissingen te maken, maar de knoop wordt steeds door mensen doorgehakt. Die verantwoordelijkheid wordt erg serieus genomen, net als het risico op fouten, aldus Moore. Die fouten worden er volgens de topvrouw wel allemaal uitgehaald: “het is meestal vrij duidelijk wanneer er iets niet klopt”, zegt ze daarover.

Uitgelicht artikel ChatGPT API Militair gebruik ChatGPT plots niet meer uitgesloten
aimilitairvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken