Nieuws

Meer nieuwssites klagen OpenAI en Microsoft aan

Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes
© iStock / Robert Way
Nieuwssites zijn niet tevreden met de manier waarop ChatGPT en Copilot trainen: de chatbots zouden het auteursrecht niet respecteren.

OpenAI wordt nog maar eens voor de rechter gesleept omdat hun GPT-technologie het auteursrecht niet zo nauw neemt. Ook Microsoft wordt aangeklaagd, aangezien het bedrijf de GPT-technologie gebruikt in Copilot.

Concreet gaat het om drie verschillende aanklachten van nieuwssites, schrijft The Verge. The Intercept, Raw Story en AlterNet klaagden, elks apart, de aanbieders van GPT-technologie aan. Het probleem zit volgens de sites in de manier waarop ChatGPT nieuwscontent soms bijna woord per woord overneemt. Dat de AI-tool daarbij informatie, zoals wie het stuk geschreven heeft, niet meeneemt in het antwoord, is volgens de sites helemaal niet correct.

De redenering van de sites is helder: als ChatGPT getraind heeft op auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals de nieuwsartikelen op hun websites, moet de chatbot die informatie ook communiceren naar gebruikers toe. Bij Raw Story en AlterNet zien ze kwaad spel in het feit dat zoiets niet gebeurt. Volgens hen geven Microsoft en OpenAI die informatie niet prijs, omdat die de populariteit van hun chatbot zou kunnen schaden.

Bewuste inbraak

De bedrijven menen verder dat OpenAI zich bewust is van de auteursrechteninbraak. Het AI-bedrijf biedt een soort van opt-outsysteem waarmee websites uit het zicht van ChatGPT kunnen blijven. Door een klein beetje tekst toe te voegen aan het robots.txt-bestand van een website, wordt ervoor gezorgd dat ChatGPT niet kan bijleren van die site. Dat het bedrijf die optie biedt, is volgens de nieuwsorganisaties een teken dat het niet blind is voor mogelijke problemen.

Daar komt nog bij dat Microsoft en OpenAI bescherming bieden bij rechtszaken over auteursrechteninbraak. Wie daarvoor aangeklaagd wordt omdat ze ChatGPT of Copilot geruikten, kan aankloppen bij de aanbieder om voor zowel financiële als juridische bijstand.

The Intercept, Raw Story en AlterNet zijn niet de eerste nieuwsorganisaties die AI-aanbieders aanklagen. Eerder klaagde The New York Times de ChatGPT-maker nog aan omdat de bot tekstpassages gewoon kopieert. OpenAI meende echter dat ze bij de krant aan ‘prompt engineering’ deden, en dat ChatGPT bij normaal gebruik helemaal niet kopieert en plakt. Of de rechter meegaat in die redenering valt nog te bezien.

aimicrosoftOpenAIrechtszaak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600