Windows 11 beëindigt ondersteuning Android-apps
Nog voor de officiële release van Windows 11 kondigde Microsoft aan dat het besturingssysteem ondersteuning zou bieden voor Android-apps. Hiervoor ontwikkelden ze het Windows Subsystem for Android (WSA). De Amazon Appstore werd aangeduid als de appwinkel die Android-apps zou aanbieden op Windows. Drie jaar later schrapt Microsoft alweer de ondersteuning voor Android-apps, zo meldt het in een supportdocument.
“Microsoft beëindigt de ondersteuning voor het Windows Subsystem for Android (WSA). Als gevolg hiervan worden de Amazon Appstore op Windows en alle applicaties en games die afhankelijk zijn van WSA vanaf 5 maart 2025 niet langer ondersteund”, klinkt de aankondiging. Gebruikers houden volgens de softwaregigant tot 5 maart toegang tot de Amazon Appstore. Android-apps die reeds op Windows zijn geïnstalleerd, blijven nadien beschikbaar. Ook kunnen ontwikkelaars updates uitrollen tot het punt dat Amazons appwinkel volledig is stopgezet.
Het feest is voorbij
Voor gebruikers die de Amazon Appstore nog niet hebben geïnstalleerd, is het feest direct voorbij. Vanaf 6 maart 2024 wordt de Amazon Appstore gedeactiveerd in de Microsoft Store. Dat geldt ook voor bijbehorende Android-apps die voorheen via de Microsoft Store te vinden waren. Gebruikers die de apps reeds hebben geïnstalleerd, kunnen de productpagina’s overigens nog wel terugvinden.
Niet zo populair?
Waarom Microsoft de ondersteuning voor het WSA stopzet, is ons niet bekend. We vermoeden dat Android-apps op Windows in elk geval nooit zo populair zijn geworden als Microsoft gehoopt had. De beperkte animo is deels toe te schrijven aan Amazons Appstore. Daarin staan veel minder apps dan in Googles Play Store. Het ontbreken van Google Play Services zorgt er daarnaast voor dat sommige apps slechts gedeeltelijk functioneren.
Bovendien is de meerwaarde van Android-apps op Windows vrij beperkt. Waarom zou je immers op een klein venster in Windows TikTok willen kijken als je smartphone naast je ligt? Uiteraard is TikTok niet het meest ideale voorbeeld, maar wel een dat Microsoft meermaals heeft aangehaald.