VS klaagt Apple aan voor ‘illegaal smartphone-monopolie’
Nadat Apple deze maand in de EU werd veroordeeld voor monopolistisch gedrag, is het nu de VS die Apple voor hetzelfde aanklaagt. Volgens de Amerikanen misbruikt Apple zijn monopoliepositie door “meer geld af te troggelen van onder andere consumenten, ontwikkelaars, contentmakers, kunstenaars, uitgevers, kleine bedrijven en handelaren”, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) in zijn persbericht. Daaruit blijkt dat het ministerie niet alleen staat in de aanklacht: zeventien procureurs-generaal voegen zich bij de zaak tegen Apple.
Het DOJ schrijft verder dat consumenten niet het slachtoffer mogen zijn van bedrijven als Apple die antitrustwetten overtreden. Die overtreedt Apple ook met de wijze waarop “selectief beperkingen voor ontwikkelaars” worden ingesteld, klinkt het. Zulke contractuele beperkingen hebben de pas afgesneden van “concurrerende alternatieven van rivaliserende technologieën”, aldus DOJ-voorzitter Jonathan Kanter.
Consumenten vast aan iPhones
Apple heeft het gebruikers de laatste jaren ook “lastiger gemaakt” om van iPhones weg te stappen, oordeelt het DOJ. Het bedrijf blokkeerde hiervoor de opkomst van cloudgamingplatformen, waarmee de noodzaak voor nieuwe, snellere hardware zou afnemen. iMessage wordt ook genoemd als reden: in de VS is het een van de populairste chatdiensten, maar de chatervaring met Android-gebruikers is erbarmelijk. Niet zonder reden: het zorgt ervoor dat gebruikers wel twee keer nadenken voordat ze een Android-telefoon kopen.
Ook de beperkingen voor smartwatches van derde partijen worden gehekeld. Apple heeft hierdoor de vrije keuze voor consumenten weggenomen. Heb je eenmaal een Apple Watch aangeschaft, dan moet je ook op iOS blijven; de smartwatches werken namelijk niet met Android. Concurrentie is ook ver te zoeken bij digitale portemonnees: Apple is de enige die zo’n portemonnee mag aanbieden op iOS met de tap-to-pay-functie.
Concurrentiedreigingen
Zulke maatregelen nam Apple volgens het DOJ om “concurrentiedreigingen het hoofd te bieden”. De elektronicagigant zet de dreigingen dus niet om in betere klantbelevingen, maar in manieren om zijn ‘walled garden’ te behouden. Het ministerie van Justitie beticht Apple daarmee van een “verstikkend beleid” om te voorkomen dat het zijn illegale smartphone-monopolie verliest.
Apple-woordvoerder Fred Sainz meldt juist dat de aanklacht, indien succesvol, verstikkend werkt voor de elektronicagigant. “Het zou ons vermogen om het soort technologie te ontwikkelen dat mensen van Apple verwachten – een combinatie van hardware, software en diensten – belemmeren”, aldus Sainz. Het bedrijf gelooft ook dat de rechtszaak een “gevaarlijk precedent” schept waarin de overheid een sterke hand heeft in de ontwikkeling van technologie.