OpenAI wil met AI naar Hollywood, maar Hollywood wil niet mee
Dat filmmakers en AI niet snel dikke vrienden zullen worden, werd afgelopen jaar flink duidelijk. In 2023 staakte de Writers Guild of America (WGA) maar liefst 148 dagen lang. Heel wat schrijvers klaagden aan dat tools zoals ChatGPT hen zouden kunnen vervangen. Ze eisten dan ook garanties dat dit niet zou gebeuren.
Video maken met Sora
Die garanties zullen ze uiteindelijk krijgen: AI mag enkel gebruikt worden om te helpen bij research of om ideeën te helpen ontwikkelen. Het script zelf, dat moet uiteindelijk door een mens geschreven zijn. Als het aan OpenAI ligt, dan zullen filmmakers wel gebruik gaan maken van de GPT-technologie. Al hoeft dat niet per se in de vorm van geschreven tekst te zijn. OpenAI slaagt er ondertussen in om geloofwaardige beelden te genereren met AI. Dat is een ontwikkeling die het AI-bedrijf maar al te graag naar Hollywood zou halen.
Daarvoor zouden OpenAI-CEO Sam Altman en COO Brad Lightcap in gesprek zijn met verschillende stakeholders, bericht Bloomberg. Een aantal “grote namen” in de regisseurs- en acteurswereld hebben reeds toegang tot Sora. Dat zou ertoe moeten leiden dat de tekst-naar-beeldtechnologie uiteindelijk ook in films gebruikt wordt.
Voor het overgrote deel lijkt Hollywood echter niet bijzonder happig te zijn om de komst van de AI-tool. Toch slaagt OpenAI erin om een blogpost online te zetten waarin meerdere bekenden uit Hollywood een positief woordje doen over het AI-systeem. Onder andere Paul Trillo, productiehuis shy kids, creative agency Native Foreign, creatief directeur Josephine Miller, August Kamp en kunstenaar Don Allen Stevenson III spreken daarin over het systeem.
‘Artistwashing’
Die namen doen ook hier niet meteen een belletje rinkelen, al leert een Google-zoekopdracht dat Native Foreign mee de lancering van DALL-E 3 verzorgde. Duidelijk is alvast dat de genoemden allemaal onverbloemd positief zijn over Sora. Volgens verschillende X-gebruikers gaat het over ‘artistwashing’. OpenAI zou een reeks positieve geluiden laten horen van artiesten, maar negeert negatieve stemmen. Met de blogpost zouden ze de beeldvorming rond Sora in positieve zin willen vervormen.
Het AI-systeem werpt namelijk de nodige vragen op. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk op welk materiaal de AI-tool trainde. Vermoed wordt dat Sora ook auteursrechtelijk beschermd materiaal te zien kreeg en daarop trainde. Er lopen al meerdere rechtszaken omdat ChatGPT hetzelfde deed, maar dan met tekst. OpenAI liet eerder al weten dat het “onmogelijk” is om een AI-model te trainen zonder beschermd materiaal te gebruiken.
Over de trainingsdata van Sora zwijgt het bedrijf echter in alle talen. Dat zorgt ervoor dat Hollywood over het algemeen niet wacht op de technologie. Daarbij komt nog dat heel wat VFX-artiesten en mogelijk zelfs auteurs hun job zouden kunnen verliezen. Ondanks de positieve stemmen in de blogpost, krijgt de AI-videotool dan ook heel wat tegenwind.