Nieuws

Android 15 bèta 1: dit mag je binnenkort verwachten

Android 15
© Google
De eerste bètaversie voor Android 15 geeft ons alvast zicht op welke nieuwigheden je binnenkort op je telefoon mag verwachten.

Met elke Android-versie breidt Google de mogelijkheden van het besturingssysteem uit. Dat is ook in Android 15 het geval. Opnieuw wordt de gebruikservaring langs verschillende kanten verbeterd.

Van rand tot rand

Een van de nieuwigheden die ingevoerd wordt, is dat apps nu standaard het volledige scherm in gebruik nemen. Voor Android 15 moesten ontwikkelaars die optie nog handmatig instellen, waardoor sommige apps de statusbalk ongebruikt lieten.

© Google

Dat is nu niet meer het geval: apps zullen standaard van de onderste tot bovenste schermrand weergegeven worden, zonder dat ontwikkelaars er iets voor moeten doen. Tijdens het scrollen zal je merken dat de statusbar een beetje doorschijend is, en de kleur overneemt van wat er achter passeert.

Gemakkelijker betalen met NFC

Google wil ook de betaalervaring verbeteren. Dat doet het door het NFC-protocol in Android 15 een update te geven. Een deel van wat dat inhoudt raakte eerder al bekend: er komt een observatiemodus voor de betaalprocedure. Wanneer je vandaag de dag je smartphone tegen een betaalterminal houdt, zal die meteen overgaan naar de betaling. Dit verandert met Android 15: de smartphone krijgt een observatiemodus. Je kan dan kijken wat de betaalterminal precies van je vraagt voor je tot de betaling overgaat. Apps kunnen nu ook je vingerafdruk registreren, en op basis daarvan zien of je telefoon communiceert via NFC of niet. Dat maakt het mogelijk om ook met andere apps NFC-betalingen uit te voeren.

Apps archiveren

Daarnaast komt ook de functie om apps te archiveren naar Android. Oplettende Android-fans zullen wellicht opmerken dat die functie vandaag al aanwezig is. Dat klopt, maar ze werkt enkel voor apps uit de Google Play Store. Android 15 voegt echter een API toe op level van het OS. Daardoor kunnen ook apps uit andere app stores gearchiveerd worden. Op die manier kan je steeds ruimte vrijmaken op je toestel: door een app te archiveren verwijder je hem tijdelijk, maar zorg je er wel voor dat persoonlijke info blijft staan. Dat is handig als je de app later opnieuw wenst te gebruiken: je kan dan meteen verder waar je gestopt bent.

Beter beveiligd

Ook op vlak van veiligheid sleutelt Google aan Android. Android 15 zou daardoor een verbeterde beveiliging moeten bieden tegen kwaadaardige apps die op de achtergrond werken. Malware die op de achtergrond draait, kan geconfigureerd worden om een bepaalde app naar de voorgrond te brengen. Hoewel dat al sinds Android 10 verboden is, voegt Google toch nog een extra beveiliging toe voor het probleem.

  • Meer lezen over Android 15? Klik hier!

Daarnaast centraliseert Google ook eind-tot-eindversleuteling. Momenteel worden encryptiesleutels in apps zelf bijgehouden, maar dat is niet de meest veilige manier. Nu zal Android 15 alle encryptiesleutels bijhouden. Vooral voor ontwikkelaars is dat handig: zij moeten dat zelf niet meer in hun apps programmeren, waardoor het voor hen makkelijker wordt om versleuteling aan te bieden.

Beschikbaarheid

Wanneer Android 15 beschikbaar is voor alle gebruikers, is nog niet geweten. Momenteel is de bètaversie nog niet super stabiel, maar dat hoopt Google tegen juni recht te kunnen zetten. Daarna zal het nog een aantal maanden duren voor je Android 15 op je toestel ziet verschijnen. De kans bestaat dat het vanaf deze herfst al zo ver is, al hangt veel af van het updatebeleid van smartphonefabrikanten.

Tijdlijn voor de beschikbaarheid van Android 15. © Google
android 15mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600