Nieuws

ByteDance gaat TikTok niet verkopen

TikTok
© Unsplash
ByteDance is “niet van plan” om TikTok te verkopen aan een buitenlandse partij. Daarmee riskeert het Chinese bedrijf een blokkade van zijn socialemediadienst in de VS.

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende woensdag de wet die ByteDance verplicht zijn socialemediaplatform TikTok te verkopen. Daarmee willen Amerikaanse politici voorkomen dat China het platform kan gebruiken om Amerikaanse burgers te bespioneren. ByteDance heeft daarvoor in eerste instantie negen maanden de tijd. De president kan die termijn eenmalig verlengen met drie maanden. Uiterlijk in april 2025 moet TikTok dus van eigenaar wisselen.

Het Chinese bedrijf zegt echter niet van plan te zijn om het platform te verkopen. “ByteDance heeft geen plannen om TikTok te verkopen,” schrijven ze op het socialemediaplatform Toutiao. Daarmee reageert het bedrijf op berichten van buitenlandse media dat ByteDance TikTok zou willen verkopen. Die berichten zijn onjuist, aldus het bedrijf.

In een video op TikTok liet Shou Zi Chew, de CEO van het platform, al weten de Amerikaanse wet aan te vechten in de rechtszaal. “De feiten en de grondwet staan aan onze kant,” concludeert Chew in de video.

Onder Amerikaans leiderschap?

ByteDance wijst ook beschuldigingen van de hand dat het bedrijf ‘onder leiding’ staat van China. Het bedrijf is “geen agent van China of een ander land”, zo luidt het statement. TikTok wijst ook naar de aandelen van het bedrijf: 60% daarvan zijn in handen van buitenlandse investeringsfondsen, waaronder partijen in de VS. Slechts 20% is in handen van ByteDance. De overige 20% is in handen van TikTok-personeel wereldwijd. Bovendien zijn drie van de vijf ByteDance-voorzitters afkomstig uit de VS.

Kortom: het bedrijf is niet zo Chinees als gedacht wordt. Althans, dat is de uitleg van ByteDance. Het bedrijf mag dan wel deels in handen zijn van buitenlandse partijen, maar ze zijn nog steeds gevestigd in China. Onder Chinese wetgeving moet ByteDance, als de overheid dat vraagt, gebruikersgegevens aan de overheid overhandigen. Ook moet het meewerken met verzoeken om te spioneren.

Jarenlange juridische strijd

Als TikTok niet wordt verkocht, zal de VS de app verbieden. Appwinkels moeten de app dan uit hun aanbod verwijderen. Ook mag de data van het bedrijf niet meer op Amerikaanse servers staan. Het is echter de vraag of het zo’n vaart zal lopen. Hoewel de wetgeving een maximale termijn van 12 maanden toelaat, zou het verbod wel eens veel later kunnen ingaan. Het juridische proces zou een dergelijk verbod namelijk kunnen tegenhouden.

Of rechters het verbod zullen toestaan, is ook nog maar de vraag. Vorig jaar besloot een rechter in de staat Montana een verbod op TikTok te blokkeren. Met name de vrijheid van informatie en spraak speelde een rol in die beslissing. Op landelijk niveau zal dat vermoedelijk niet anders zijn.

Bovendien zou een rechter de blokkade kunnen tegenhouden vanwege de onredelijk korte termijn voor de verkoop van een platform met de omvang van TikTok.

ontspanningsociale mediatiktokvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren