2,3 miljoen Play Store-apps geblokkeerd in 2023
In 2023 hield Google de publicatie van maar liefst 2,3 miljoen apps tegen. De ontwikkelaars wilden die applicaties aanbieden via de Google Play Store, maar hielden zich niet aan de veiligheidsregels. Tussen de geblokkeerde apps zitten kwaadaardige applicaties zoals malware, maar ook AI-toepassingen die niet in orde zijn met hun privacy. Google heeft bijvoorbeeld een regel waardoor gebruikers hun gegevens moeten kunnen verwijderen uit een app, ook als die niet meer geïnstalleerd staat. Volgt een app die regel niet? Dan mag hij niet in de Play Store tevoorschijn komen.
Er zijn ook een aantal apps die niet voorzichtig genoeg waren met toestemming, wat de deur openzet voor misbruik. Ook die apps werden geweerd. Verder zijn ontwikkelaars verplicht om informatie over zichzelf mee te geven. Doen ze dat niet? Dan blokkeert Google de app alsnog.
Nieuw evaluatiesysteem
Die extra beveiliging is mogelijk dankzij een nieuw evaluatiesysteem. Dat is in staat om de code van apps te analyseren zodat er zeker geen malware in de Play Store verschijnt. Dat systeem lijkt goed te werken: in 2022 blokkeerde Google slechts een 500.000-tal apps. Mede dankzij het nieuwe evaluatiesysteem komen daar nu 850.000 geblokkeerde apps bij.
Google geeft zichzelf daarvoor een schouderklopje: dankzij betere securitytools en een strikter beleid, houdt het nu meer apps tegen. Toch is het ook de moeite om te vermelden dat de telmethode aangepast werd. Daardoor is het niet meteen duidelijk hoe de cijfers zich verhouden tot die van 2022.
Google slaagt er alsmaar beter in om malafide apps uit de Play Store te houden, zodat gebruikers ze niet kunnen installeren. Dat wil echter niet zeggen dat het bedrijf alles op tijd detecteert. Regelmatig komen malware-apps toch in de Play Store terecht. Zo’n apps kunnen schade aanrichten op toestellen en/of persoonlijke informatie en inloggegevens ontvreemden. Voor je een app installeert, controleer je best altijd of die er betrouwbaar uitziet.