Nieuws

ChatGPT leest nu ook de Financial Times

chatgpt financial times
© iStock / VV Shots
ChatGPT mag nu ook de Financial Times lezen, zodat het kan bijleren van wat er in die krant staat. Het is een van de weinige kranten die dat toestaat.

AI-systemen zoals ChatGPT halen hun kennis van taal en de werkelijkheid niet uit het niets. De AI-systemen moeten daar, net zoals mensen, voldoende voor lezen. Om zo’n AI-systeem kennis van de echte wereld mee te geven, is het interessant als die de krant mag lezen.

Dat is iets wat meeste uitgeverijen tegenwoordig tegenhouden. Door een kleine aanpassing aan de website, kunnen ze ervoor zorgen dat AI-systemen zoals ChatGPT niet op hun data kunnen trainen. Daar hebben ze goede redenen voor: in sommige gevallen neemt het AI-systeem bewoordingen letterlijk over. Wat journalisten schrijven is bovendien auteursrechtelijk beschermd, wat wil zeggen dat bedrijven de teksten niet zomaar mogen gebruiken. Dat geldt ook voor OpenAI: willen zij ChatGPT trainen met een krant, dan moeten ze daar eerst toestemming voor krijgen.

Dat leerde OpenAI eerder hardhandig. De New York Times, een van de grootste kranten ter wereld, klaagde het AI-bedrijf aan wegens schendingen van het auteursrecht. Bij de krant sloegen ze erin om de chatbot de tekst van enkele artikels letterlijk over te laten nemen, zonder bronvermelding. Daarmee acht de krant bewezen dat ChatGPT trainde op auteursrechtelijk beschermd materiaal, zonder daarvoor toestemming te vragen. OpenAI spreekt dat natuurlijk tegen. Wie het bij het rechte eind heeft, zal de rechtbank moeten uitmaken.

Licentie op nieuws

Toch is er een manier waarop OpenAI het systeem kan blijven trainen: door toestemming te vragen aan de uitgevers. Dat deed het bedrijf eerder al bij de uitgever van Politico en Bild, Axel Springer. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, is niet bekend.

Nu klopte OpenAI ook aan bij de Financial Times, een van de bekendste zakenkranten die er zijn. Ook voor die krant heeft het AI-bedrijf nu een licentie verkregen, waardoor ChatGPT nu ook de Financial Times kan lezen. Dat betekent dat de chatbot nu ook kan ‘bijleren’ van wat er in die krant staat. Toekomstige versies van het GPT-taalmodel hebben daarmee een extra gegevensbron, wat de chatbot kan verbeteren.

Uitgelicht artikel ChatGPT OpenAI wil licenties op Amerikaanse nieuwsmedia
businessChatGPTlicentiedealOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken