TikTok sleept Amerikaanse overheid voor de rechter
Eerder gaf het moederbedrijf van TikTok, het Chinese ByteDance, al te kennen naar de rechter te stappen om een potentieel verbod in de VS aan te vechten. TikTok zou verboden worden in de VS als ByteDance het platform niet binnen negen tot maximaal twaalf maanden verkoopt.
Zo’n verbod zou verstrekkende gevolgen hebben voor Amerikaanse TikTok-gebruikers. In totaal zouden zo’n 170 miljoen gebruikers dan geen toegang meer hebben tot het platform. Althans, TikTok zal niet meer te vinden zijn in de appwinkels van Apple of Google. Daarnaast mag ByteDance geen data meer opslaan in Amerikaanse datacenters. Als het aan ByteDance ligt, komt het echter niet zover: er is inmiddels een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse overheid.
“Simpelweg niet mogelijk”
In de aanklacht noemt TikTok de wetgeving die ByteDance verplicht om het platform van de hand te doen onwettig. Daarmee doelt het op de gevolgen voor Amerikaanse TikTok-gebruikers: de wetgeving maakt onder meer inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, stelt het videoplatform. Daarmee is de wet een “buitensporige en onwettige machtsuitoefening”, klinkt het in de aanklacht.
Ook zou een verkoop binnen de gestelde termijn van negen maanden niet mogelijk zijn, “niet commercieel, niet technologisch, niet juridisch”, schrijft TikTok. En toch moet TikTok de verplichting nakomen binnen de gestelde termijn, die afloopt op 15 januari 2025. Wel is er nog een mogelijkheid tot uitstel. De Amerikaanse president kan de ban van TikTok eenmalig met 3 maanden uitstellen. Hierdoor zou het verbod pas in april ingaan.
TikTok-versie in de VS
Het genoemde technologische aspect heeft te maken met de loskoppeling van TikTok in de VS van andere markten. Bij een verkoop zou ByteDance mogelijk enkel de Amerikaanse tak van de videodienst verkopen. Hierdoor zou er een eiland ontstaan waarop enkel Amerikaanse content beschikbaar is, wat het platform minder aantrekkelijk maakt.
De vraag is dan ook of kopers daarin geïnteresseerd zijn. Vast lijkt te staan dat ByteDance niet het gehele platform van de hand wil doen, als het al tot een verkoop komt. Eerder bleek al dat ByteDance liever uit de VS vertrekt dan het platform te verkopen. Dat heeft ook te maken met de “geringe inkomsten” in de VS.
Chinese inmenging
Amerikaanse politici zijn TikTok tegelijkertijd liever kwijt dan rijk. Volgens hen bestaat er een risico op Chinese inmenging in de kortefilmpjesapp, gezien ByteDance in China is gevestigd. Hierdoor zou de Chinese overheid toegang kunnen krijgen tot Amerikaanse gebruikersdata, wat potentieel een gevaar oplevert voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Daartoe is echter nog nooit bewijs geleverd.
Het is ook niet de eerste keer dat de VS het videoplatform probeert de blokkeren. In 2020 lag er al een voorstel van toenmalig president Trump.