7 miljard dollar aan App Store-fraude in laatste 4 jaar
Apple wil zijn App Store natuurlijk zo veilig mogelijk maken. Om die reden stelt het eisen aan applicaties en ontwikkelaar, zodat zij geen frauduleuze apps kunnen aanbieden. Het merk beschermt ook gebruikers door frauduleuze transacties tegen te houden.
De iPhone-maker deelt nu cijfers van afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat er heel wat frauduleuze transacties tegengehouden worden. Op vier jaar tijd hield Apple voor 7 miljard dollar aan frauduleuze betalingen tegen. In 2023 alleen al ging het om een bedrag van 1,8 miljard dollar. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor, toen Apple in totaal 2 miljard dollar tegenhield. Het gaat steeds om verdachte transacties, waarbij Apple bijvoorbeeld niet kan verifiëren of de aankoper wel de kaarteigenaar is.
Dat blijkt namelijk best vaakk te gebeuren. In 2023 alleen al blokkeerde Apple maar liefst 3,5 miljoen kredietkaarten. Van de eerste tot en met de laatste kaart waren die allemaal gestolen. Met andere woorden: 3,5 miljoen bankrekeningen die niet werden geplunderd dankzij het ingebouwde veiligheidssysteem. Op accounts die herhaaldelijk inbreuken begaan, gaat onvermijdelijk een slot. Die grove middelen heeft Apple vorig jaar 1, 1 miljoen keren bovengehaald.
Frauduleuze apps
Behalve betaalfraude zijn er nog manieren waarop apps gebruikers kunnen bedriegen. Ook daar treedt Apple tegen op, hoofdzakelijk door de apps eerst aan een controle te onderwerpen. In 2023 was die aanpak goed voor 1,7 miljoen geweerde apps. Een deel van die apps, ongeveer 15%, waren scamapps of kopieën van bestaande applicaties. Een kwart van de apps werd niet toegelaten om andere redenen: er zaten verborgen functies in of ze schaadden de privacy van gebruikers.
Dan zijn er nog apps die doorverwijzen naar piraterijplatformen en die ‘bait-and-switch’-tactieken gebruiken. In dat laatste geval wordt er meestal een dienst aangeboden, vaak aan een aantrekkelijke prijs, maar blijkt het uiteindelijk aanbod veel minder interessant. Zulke praktijken zijn in veel landen illegaal, en zijn niet toegestaan in de appwinkel van Apple.
Veilige apps installeren
Apple probeert de boel wel te veiligen, maar dat wil zeker niet zeggen dat de App Store waterdicht is. Zo stond er vorig jaar nog een valse LastPass-applicatie in de digitale winkel. Het ‘App Review Team’ bij Apple bestaat uit 500 experts, maar het kan altijd gebeuren dat iets door de mazen van het net glipt. Zorg er dus voor dat je applicaties vertrouwt voor je ze installeert. Gebruikersreviews kunnen daarbij een hulp zijn, al biedt dat niet altijd zekerheid: die haalde Apple in 2023 ook zo’n 152 miljoen keer weg.
Een goede raad is om door te klikken naar de ontwikkelaar van de app, zodat je kan zien wat die nog in de winkel heeft. Zie je daar iets staan dat je niet vertrouwt? Dan laat je dat ene appje misschien beter links liggen. Let daarnaast ook op de toestemmingen die de app vraagt, en weiger toestemmingen die je liever niet geeft.