Nieuws

Neuralink-rivaal Precision breekt belangrijk record

precision neuroscience implantaat
© Precision Neuroscience
Biotechbedrijf Precision Neuroscience heeft een record gebroken dat de werking van hersenimplantaten voor goed kan verbeteren.

Groot nieuws in de wereld van de biotech: Precision Neuroscience, een van de belangrijkste concurrenten van Neuralink, heeft een nieuw record gebroken. Het bedrijf is erin geslaagd om een biochip aan een menselijk brein te koppelen, maar dan met een uitzonderlijk hoog aantal elektroden.

Recordaantal elektroden

Precision Neuroscience biedt implantaten met 1024 kleine elektroden. Die elektroden zitten op een dunne film, met een oppervlakte van ongeveer 1,6 vierkante centimeter. De film wordt bevestigd op het brein van een patiënt, waarna de elektroden kunnen meelezen met de hersensignalen. In 2023 bewezen onderzoekers al eens dat het mogelijk was om verbindingen te maken met maart liefst 2048 neuronen. Dat record verdubbelt Precision nu: zij zijn er in geslaagd om een chip met maar liefst 4096 elektroden op een brein aan te sluiten.

Daarvoor gebruikte het bedrijf een implantaat dat al bestaat, de ‘Layer 7 Cortical Interface’. Die interface bevat 1024 elektroden, evenveel als het hersenimplantaat van Neuralink er telt. Om het record te breken, werden er maar liefst 4 van die Layer 7-interfaces op de hersenen van een patiënt aangebracht. Die opstelling was goed voor een totale oppervlakte van 8 vierkante centimeter, en dat verbetert de werking van zo’n hersenimplantaat aanzienlijk.

Betere werking

Door meer elektroden te gebruiken, wordt veel duidelijker wat er precies gebeurt in de hersenen. Er is meer data beschikbaar voor onderzoekers, en die kunnen daarmee aan de slag om de vertaalslag tussen gedachten en computerinvoer te verbeteren. Dat is namelijk de uiteindelijke bedoeling: mensen een computer laten besturen met hun gedachten. Hoe meer elektroden er zijn, hoe beter dat lukt.

Benjamin Rapoport, ex-Neuralink-oprichter en mede-oprichter van Precision, laat weten dat de hersenimplantaten van zijn bedrijf opzettelijk schaalbaar zijn gemaakt. Van begin af aan was het de bedoeling om niet één, maar meerdere implantaten te gebruiken en deze aan elkaar te koppelen.

Hoe staat het bij Neuralink?

Voor Precision is het de 14de keer dat ze een patiënt een hersenimplantaat geven. Dat het bedrijf daarbij een record breekt, is natuurlijk mooi meegenomen. In vergelijking met Elon Musks Neuralink lijkt Precision alvast iets verder te staan. Het biotechbedrijf heeft tot nu toe op één patiënt kunnen testen. De resultaten van die test waren hoopgevend, al moest het bedrijf wel toegeven dat een deel van de 1024 elektroden waren losgekomen na de operatie.

Uitgelicht artikel Neuralink Neuralinks eerste succesvolle test komt met een kanttekening
bcibiotechnologiePrecision Neuroscience

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600