Intel zegt vaarwel tegen hyperthreading op Lunar Lake-CPU’s

Intel kantoor
© iStock / tupungato
Intel neemt na meer dan 20 jaar ‘afscheid’ van de hyperthreading-technologie. Het aantal threads van de nieuwe Lunar Lake-CPU's is daarmee gelijk aan het aantal CPU-kernen.

Processorfabrikanten gebruiken al jarenlang multithreading-technieken om hun CPU’s beter te laten presteren zonder het aantal fysieke kernen te verhogen. Dit bespaart kosten en levert desondanks de gewenste prestatieboost. Dit zie je ook terug bij de aanschaf van een pc: fabrikanten vermelden steevast twee cijfers voor de CPU, het aantal CPU-kernen en het aantal threads. Intel neemt echter afscheid van Hyperthreading, althans voor de nieuwe Lunar Lake-CPU’s.

15% zuinigere P-cores

Intels Lunar Lake-chips bieden zodoende hetzelfde aantal CPU-kernen als threads. Intel heeft overigens niet zomaar afscheid genomen van Hyperthreading. De chipontwikkelaar zegt dat de techniek niet meer nodig is. Dit komt doordat de krachtige P-kernen deze generatie 14% sneller zijn geworden. Bovendien is Hyperthreading niet bepaald efficiënt: de functie zou – gelet op zijn toepassingsgebied – te veel stroom verbruiken. Een P-core met Hyperthreading gebruikt zo’n 15% meer energie dan zonder de techniek.

Intel doelt met ‘toepassingsgebied’ op de laptops waarin de Lunar Lake-chips plaatsnemen. Die zijn vaak dun, licht en moeten desondanks lang meegaan op één batterijlading. Hyperthreading zou dit juist in de weg zitten, legt de chipfabrikant uit. Door het wegnemen van de technologie ontstond er ook op het fysieke vlak meer ruimte om het chipontwerp aan te passen.

Dat wil niet zeggen dat Intel definitief afscheid heeft genomen van Hyperthreading. Intel maakt natuurlijk ook desktop- en serverchips, die mogelijk nog wél baat hebben bij de techniek. In die productcategorieën wordt ook niet zozeer de nadruk gelegd op extreme efficiëntie. Het lijkt ons dan ook onwaarschijnlijk dat Hyperthreading volledig verdwijnt, zelfs van laptopchips.

Eerste Copilot+-processor

Intels Lunar Lake is de tweede generatie AI-processor van Intel. Een aantal chips zullen ook geschikt zijn voor Microsofts Copilot+-programma. Dat geldt overigens ook voor de Ryzen AI 300-chips, die AMD tijdens Computex lanceerde. Microsoft heeft wel aangegeven dat de AI-functies van Windows in eerste instantie alleen werken op Qualcomms X-serie. Pas later zal Microsoft de AI overbrengen naar x86-processoren.

Het duurt ook nog wel even voordat de chip in de eerste laptops verschijnt. Later dit jaar zullen de eerste pc’s met de Lunar Lake-processoren verschijnen. Intel zegt dat 20 hardwarepartners aan de slag gaan met de chips. Er staan 80 verschillende ontwerpen op de planning.

aiintellunar lakeWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen