Online gamen met een Copilot+-pc zal niet zomaar lukken
Er is een revolutie gaande bij Microsoft. Heel wat nieuwe laptops zijn zogenaamde Copilot+-pc’s, die erop voorzien zijn om AI-taken vlot uit te voeren. Dat komt doordat de chips in die toestellen een NPU bevatten, die speciaal ontwikkeld werd om AI-workloads te verwerken. Dat is niet het enige verschil: de chips werden op een volledig andere architectuur gebouwd.
Vandaag draait de doorsnee Windows-pc op een chip die de x64-instructieset volgt. Waarom dat belangrijk is, hebben Mac-gebruikers een aantal jaren terug aan den lijve mogen ondervinden. Apple lanceerde plots een Macbook met een eigen chip. Die nieuwe chips werkten op een andere manier dan de chips die Intel daarvoor nog leverde. Vooral voor ontwikkelaars was dat een flinke last: applicaties die op Intel-Macbooks werkten, werkten plots niet meer op de nieuwe toestellen met Apple Sillicon – die trouwens volgens de ARM-principes gebouwd zijn.
Alle apps zijn compatibel
Datzelfde ‘probleem’ probeert Microsoft te voorkomen: het merk brengt toestellen uit met ARM-chips. Die technologie heeft zo zijn voordelen, onder meer omdat die energiezuiniger is, maar brengt ook problemen met zich mee: applicaties moeten er namelijk wel op aangepast worden.
Voor een deel probeert Windows dat op te vangen door een emulator te gebruiken. Applicaties die niet werden aangepast op de ARM-instructieset die nodig is voor de chips, kunnen op die manier toch werken. Uit een interview dat PCWorld met Pete Kyriacou, corporate VP bij Microsoft Devices, voerde, blijkt dat heel wat ontwikkelaars hun applicaties wel aanpassen. Zo zijn er ondertussen ARM-versies voor verschillende browsers, maar ook voor toepassingen zoals Slack.
… ook games, soort van
Kortom: zo goed als alle applicaties zouden moeten werken op de nieuwe Copilot+-pc’s, al is er één belangrijke uitzondering. Technisch gezien zouden de Snapdragon X Elite-chips die heel wat Copilot+-pc’s aandrijven wel in staat zijn om games te spelen, maar dat zal niet altijd lukken. Anti-cheatprogramma’s voor games met online multiplayer werken namelijk niet met ARM-pc’s. Dat is een gekend probleem: ook op de Steam Deck, die linux draait, zijn heel wat anticheatengines niet beschikbaar.
Dat wil echter niet zeggen dat je niet online kan gamen, benadrukt Kyriacou. Cloudgaming is nog steeds een optie, en via die weg zal je wel games kunnen spelen met online multiplayer. Of competitieve gamers dat ook echt als een optie zien, valt te betwijfelen. Doordat er niet alleen met de gameservers, maar ook met de servers van Microsoft verbonden moet worden, kan de vertraging hoog oplopen en tijdens het spelen flink fluctueren.