VS verbiedt Kaspersky-software wegens banden met Rusland
Er verandert niets voor Amerikaanse overheden. Voor hen geldt al sinds 2017 een verbod op de aanschaf en het gebruik van Kaspersky-software. Nieuw is dat vanaf 29 september de verkoop van Kaspersky Lab-beveiligingssoftware aan consumenten verboden wordt, meldt persbureau Reuters. De VS zegt daarmee te reageren op “significante beveiligingsrisico’s” die de software met zich meebrengt, aldus minister van Economische Zaken, Gina Raimondo.
Nationale veiligheid
Kaspersky’s software zou kunnen worden misbruikt om gevoelige data van Amerikaanse pc’s te stelen, malware te installeren of belangrijke beveiligingsupdates te blokkeren. De Russische overheid zou het beveiligingsbedrijf hiertoe kunnen dwingen, zo is de gedachte. “Rusland heeft laten zien dat het de capaciteit en … de intentie heeft om Russische bedrijven zoals Kaspersky te gebruiken om persoonlijke informatie van Amerikanen te verzamelen en te exploiteren”, aldus Raimondo.
Het verbod geldt niet alleen voor software die Kaspersky zelf verkoopt; ook white-label programma’s die de beveiligingstechnieken integreren, vallen onder de maatregel. Bestaande Kaspersky-gebruikers mogen de software straks niet meer downloaden en de uitrol van software-updates wordt stopgezet. Herverkoop is eveneens verboden vanaf eind september.
Samenwerking met Amerikaanse partijen
De VS verbiedt Amerikaanse partijen ook om samen te werken met Kaspersky Lab. Vanaf 29 september mogen ze geen producten meer leveren aan het Russische bedrijf. Het ministerie van Economische Zaken voegt toe dat de handelsbeperkingen ook gelden voor twee dochterondernemingen in Rusland en één in het Verenigd Koninkrijk. Deze worden op de Entity List geplaatst vanwege vermeende samenwerking met het Russische leger.