Julian Assange op vrije voeten na deal met VS

Julian Assange WikiLeaks
© Unsplash / Markus Spiske
WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoeft naar verluidt geen celstraf uit te zitten in de VS. Assange sloot hiervoor een overeenkomst met de VS. Woensdag volgt de definitieve uitspraak van de rechtbank.

De inmiddels 52-jarige WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet zich woensdag om 9 uur lokale tijd (1 uur Brusselse tijd) melden bij een rechter op de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep behoort tot Amerikaans grondgebied. Assange vertrok maandagavond (Britse tijd) naar de Noordelijke Marianen, zo blijkt uit een bericht van WikiLeaks op X.

Persbureaus Reuters en AP melden op basis van rechtbankdocumenten dat Assange en de VS een deal hebben gesloten. De WikiLeaks-oprichter wordt hierdoor vrijgesteld van verdere vervolging in de VS.

Schuld bekennen in ruil voor vrijlating

In ruil voor zijn vrijheid moet Assange schuld bekennen aan de spionagezaken die tegen hem lopen. Die bekentenis wordt vervolgens omgezet in een celstraf van 62 maanden. Die straf hoeft Julian Assange echter niet uit te zitten. Hij zit al sinds 2019, oftewel bijna vijf jaar, vast in Groot-Brittannië. De rechter op de Noordelijke Marianen moet de deal nog wel goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

WikiLeaks heeft alvast bevestigd dat Assange weer een vrij man is. “Julian Assange is vrij”, aldus het klokkenluidersplatform. WikiLeaks bedankt ook iedereen die heeft “meegevochten” om Assange vrij te krijgen. Ook de vrouw van Julian Assange, Stella Assange, spreekt van een einde van een tijdperk. In een video op YouTube zegt Stella dat Julian vermoedelijk volgende week al thuis is, in Australië.

Bemiddeling vanuit Australië

De vrijlating van Assange volgt op jarenlange acties om uitlevering aan de VS te voorkomen. Daarvoor verbleef hij lange tijd in de ambassade van Ecuador in Londen. In 2019 kwam er echter abrupt een einde aan het politieke asiel van Ecuador voor Assange, waarna hij door de Britse politie werd gearresteerd.

Via verschillende rechtszaken probeerde Assange uitlevering aan de VS te voorkomen. Ook de Australische overheid, waarvan Assange de nationaliteit draagt, probeerde uitlevering aan de VS te verhinderen. Uiteindelijk was het de rechtbank in Groot-Brittannië die bepaalde dat uitlevering aan de VS niet zou worden toegelaten, tenzij de VS stevige garanties zou bieden over de behandeling van Julian Assange.

Zodoende is het nooit tot uitlevering gekomen. De deal tussen de VS en de WikiLeaks-oprichter brengt nu voor eens en altijd een einde aan de rechtszaak.

Militaire documenten

De zaak rond Assange draait om Amerikaanse militaire documenten die via WikiLeaks zijn opgedoken. Het gaat bijvoorbeeld om een video van Amerikaanse soldaten die ongewapende burgers in Irak neerschoten. Assange lekte via zijn klokkenluidersplatform ook honderdduizenden ambtsberichten van Amerikaanse militaire missies. Voor het lekken van deze stukken hing de oprichter een celstraf van 170 jaar boven het hoofd. Inmiddels is dat dus teruggedrongen tot vijf jaar.

julian assangewikileaks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen