Uitrol ChromeOS 126 van start: AI-zoom, snelle Android-setup en meer

ChromeOS
© iStock / Savusia Konstantin
Google heeft de uitrol van ChromeOS 126 in gang gezet. De update moet het onder meer een heel stuk makkelijker maken om je Chromebook in te stellen vanaf je Android-smartphone.

Vrijwel maandelijks rolt er een grote update uit voor ChromeOS. Vorige maand kwam Google met ChromeOS 125, waarin het onder meer AI-achtergronden toevoegde voor videobellen, evenals generatieve AI-achtergronden voor je bureaublad. Ook in ChromeOS 126 staat er weer een AI-functie voor de deur: AI-zoom.

AI-zoom in ChromeOS

Met AI-zoom kan je inzoomen met je camera, zonder dat al te veel detailverlies optreedt, is het idee. De camera’s op je Chromebook hoeven hiervoor niet te beschikken over optische zoom: ChromeOS gebruikt AI om het zoomproces te begeleiden. Dit komt nog bovenop Googles Super Resolution-zoomtechniek, die eerder al aan ChromeOS werd toegevoegd. Ook die werkt met AI, en probeert kwaliteitsverlies te beperken en afbeeldingen scherper te maken.

Voor beide softwarefuncties moet je over een voldoende krachtige Chromebook beschikken. De AI-functie wordt namelijk lokaal, op je computer dus, verwerkt. Zo hoeven de foto’s van je Chromebook niet eerst naar een Google-server verstuurd te worden, en werkt de functie ook wanneer je geen internet hebt.

Bij ‘voldoende krachtig’, gaat het specifiek om Chromebook Plus-laptops. Dat zijn ChromeOS-apparaten met snellere Intel-processoren en iets meer RAM, zodat ze de AI-taken (en andere geavanceerde functies) moeiteloos aankunnen.

Sneller je Chromebook instellen

ChromeOS 126 maakt het ook net wat makkelijker om Chromebooks in te stellen. Via de Quick Start-functie kan je straks gemakkelijk je Google-account en wifi-instellingen overzetten naar je Chromebook. Dit proces verloopt draadloos, zoals we dit ook gewend zijn van het instellen van Android-telefoons. In tegenstelling tot bij je Android-telefoon, kan je overigens geen bestanden naar de Chromebook kopiëren.

Vanaf ChromeOS 126 krijgen ouders bovendien wat meer controle over wat hun kinderen op ChromeOS uitspoken. De toestemmingen van apps en extensies zijn opgesplitst, waardoor je nu bijvoorbeeld de installatie van apps kan toestaan, maar die van extensies weigert.

Uitgelicht artikel ChromeOS Flex ChromeOS baseert zich sterker op Android

Uitrol ChromeOS 126-update

ChromeOS-updates worden meestal gefaseerd uitgerold. Dit betekent dat steeds een kleine groep gebruikers de update ontvangt, tot iedereen aan de beurt is gekomen. Hierdoor kan het nog een paar dagen duren voordat je de update ziet verschijnen. In principe hoef je zelf niets te doen om de update binnen te slepen; dat proces voert ChromeOS zelf uit. Via het instellingen-menu kan je wel handmatig zoeken naar updates.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business