Nieuws

ChromeOS baseert zich sterker op Android

ChromeOS Flex
© Google
Toekomstige versies van ChromeOS zullen sterker gebaseerd zijn op de architectuur van Android. Zo worden delen van de Android-stack overgenomen als basis voor ChromeOS.

Googles besturingssysteem voor Chromebooks zal op een andere manier doorontwikkeld worden. Wellicht is het een stuk efficiënter voor de zoekreus om platformonderdelen voor ChromeOS over te nemen uit Android. “We gaan delen van de Android-stack gebruiken, zoals de Android Linux-kernel en Android-frameworks”, zegt Google op zijn blog.

De techreus is ongetwijfeld ook op zoek naar synergie. De teams achter ChromeOS en Android werkten in het verleden al samen. Zo zorgden ze er samen voor om Android-apps te laten werken op Chromebooks. Ook de bluetoothtechnologie uit Android werd overgenomen door ChromeOS. En Google wil smartphones en accessoires beter laten samenwerken met Chromebooks.

ChromeOS AI-compatibel maken

Er is nog een belangrijke reden voor de nieuwe aanpak: de weg vrijmaken voor AI-features. Google zegt dat de nieuwe benadering voor ontwikkeling zal helpen met de uitrol van AI-tools voor Chromebooks. Het is namelijk op Android-toestellen dat Google-gebruikers het vaakst in aanraking gaan komen met artificiële intelligentie. Voor zijn desktoptoepassingen Search, G Suite en Gmail is dat iets minder het geval. ChromeOS kan een brug slaan en AI-integratie lijkt dan een interessante optie.

Toch zal ChromeOS nog niet onmiddellijk een drastische make-over krijgen. Hoewel er al aan een vernieuwd besturingssysteem gesleuteld wordt, zullen de upgrades nog niet meteen uitrolbaar zijn voor de eindgebruikers. Maar van zodra het herziene ChromeOS klaar is, zal er een naadloze overgang komen, aldus Google. “We zullen blijven inzetten op maximale beveiliging, een consistente ‘look and feel’ en uitgebreide beheerfuncties die gebruikers van ChromeOS zullen weten te appreciëren, of dat nu op school is of in een bedrijfssetting.”

Uitgelicht artikel ChromeOS Nieuwe functies voor Chromebooks, zowel met als zonder AI
Androidchromebookchromeos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals