Proton Drive lanceert beveiligde Word-concurrent

Proton Drive Docs
© Proton
Proton Drive heeft inmiddels ook zijn eigen documentbewerker: Docs. Net als in Google Drive en andere clouddiensten kan je daarmee gemakkelijk documenten bewerken.

Proton heeft zijn Drive-clouddienst de laatste jaren steeds meer uitgebreid met nieuwe functies. Eind 2022 lanceerde de Zwitserse softwaregigant nog mobiele apps voor Drive, waarmee je sinds kort ook automatisch beveiligde back-ups kunt laten maken. De volgende stap in de ontwikkeling van Protons Drive-dienst is de komst van een geïntegreerde documentbewerker.

Veiliger dan ‘BigTech’

Net als bij andere diensten van het Zwitserse bedrijf ligt de nadruk op privacy: je data zijn altijd en overal eind-tot-eind versleuteld (E2EE). Hierdoor heeft Proton geen toegang tot je documenten, wat volgens het bedrijf anders is dan bij “BigTech-platformen”, waarmee Proton vermoedelijk doelt op partijen als Google en Microsoft. Je data worden dus niet gebruikt om AI-algoritmen te trainen of voor andere, vaak marketinggerelateerde, doeleinden. Zelfs toetsaanslagen en muisbewegingen in Drive zijn versleuteld, belooft de privacyorganisatie.

Op functioneel vlak heeft de Proton Docs-dienst veel weg van Word en Google Docs. Zo kan je in real time samenwerken, opmerkingen achterlaten en foto’s toevoegen. Met Docs in Proton Drive kan je documenten eenvoudig delen met anderen en uploaden. Drive biedt ondersteuning voor .docx-documenten en je kan ze vervolgens weer exporteren als .docx, .txt, .md en HTML.

Gratis Proton Drive-account

Proton zegt zijn Docs-dienst gratis beschikbaar te stellen aan alle Proton-gebruikers. Hiervoor heb je natuurlijk wel voldoende opslagruimte nodig om documenten in op te slaan. Standaard krijgen gebruikers 5 GB gratis opslag. Met betalende abonnementen kan je tot 3 TB opslagruimte krijgen.

De uitrol van de documentbewerker in Drive is vandaag van start gegaan. De functie zal binnen enkele dagen voor alle gebruikers beschikbaar zijn, belooft Proton. Docs werkt na een update in alle Drive-apps op smartphones en pc’s. Zie je de functie na enkele dagen nog niet verschijnen, controleer dan of je de laatste versie van Proton Drive hebt geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business