Nieuws

Versleutelde Proton-clouddienst krijgt eindelijk mobiele apps

Proton Drive app Android en iOS
Proton heeft eindelijk mobiele apps voor Android en iOS uitgebracht voor zijn Drive-clouddienst. De apps bieden dezelfde functies als de desktopversie van Drive.

Proton Drive ontving enkele maanden geleden een geheel nieuw likje verf. Een mobiele app voor de clouddienst bleef echter buiten zicht. Gebruikers die om zo’n mobiele filebrowser gevraagd hebben, kunnen vandaag zegevieren. Proton heeft namelijk mobiele apps uitgebracht voor Android en iOS. Vergelijkbaar met concurrerende applicaties als Google Drive en Dropbox biedt de Drive-app opties als het continue synchroniseren van je data met de cloud.

Vanuit de Proton Drive-app kun je ook in enkele klikken mappen delen via directe links. Toegang tot de mappen kan op eender welk moment worden ingetrokken. Data die in mappen staat, waaronder ook de namen van mappen, thumbnails en eigenschappen van bestanden, zijn versleuteld volgens de softwareontwikkelaar. Bestanden die in Proton Drive staan, kun je ook via de app bekijken. Voor welke bestandstypen dit exact geldt, maakt het Zwitserse bedrijf niet bekend.

Privacy first bij Proton Drive

Qua functionaliteiten is Proton Drive dus niet exact uniek, en dat geldt net zo voor de mobiele apps van het merk. Waar het bedrijf zich liever op focust, zijn de sterke ontwikkelslagen voor beveiliging en privacy. “Proton Drive brengt end-to-end versleutelde bestandsopslag naar Android en iOS en sluit aan bij de missie van Proton om ervoor te zorgen dat privacytools eenvoudig te gebruiken én vrij beschikbaar zijn”, aldus Proton CEO Andy Yen.

Proton Drive app

Bovendien bevindt Proton zich in een unieke regulatorische positie. Het is immers gevestigd buiten de EU en VS en hoeft daarmee geen data uit te leveren aan de Europese Unie of Amerika als daarom gevraagd wordt. Wel moet Proton voldoen aan de Zwitserse dataregulatie (artikel 13), maar die wet geldt enkel voor Zwitserse burgers. Tegelijk biedt de Swiss Data Protection Act (revDPA) wel bescherming voor buitenlandse data die in Zwitserland wordt opgeslagen.

Privacy komt met een prijskaartje

Zo’n focus op privacy en beveiliging komt aan een prijskaartje. Bij Proton krijg je immers enkel de eerste GB aan dataopslag in Drive gratis. Meer opslag nodig? Dan kan je upgraden naar het plan met 200 GB (3,99 euro per maand) of 500 GB (9,99 euro per maand) bij Proton Unlimited. Degenen die het laatstgenoemde abonnement kiezen krijgen ook de ongelimiteerde versies van Mail, VPN en Calendar meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business