Nieuws

Samsung verbetert smartwatches met snellere 3nm-chip

© Samsung
Dankzij een nieuwe 3nm-chip moeten de volgende horloges van Samsung, die volgende week gelanceerd worden, energiezuiniger én sneller worden.

Volgende week woensdag stelt Samsung een hele reeks nieuwe producten voor. Toch komt het merk vandaag al met een primeur: voor het eerst stopt het een 3nm-chip in één van zijn apparaten.

© Samsung

Dat doet Samsung met de Exynos W1000, de eerste productieklare chip die het merk op het 3nm-procedé bakte. Het is de bedoeling dat die chip in Samsung slimme horloges komt te zitten die volgende week gelanceerd worden. In vergelijking met de huidige chip, de Exynos W930, zou de chip tot 3,4x betere singlecoreprestaties leveren. Voor multicore gaat het om prestaties die 3,7 keer hoger liggen.

Betere gebruikservaring

De nieuwe Exynos W1000 heeft ook minder energie nodig om dezelfde prestaties als de W930 te laten zien. Daardoor zal de batterij van de volgende Samsung-smartwatches net wat langer meegaan, al worden er momenteel nog geen specifieke cijfers genoemd. Ook de gebruikservaring gaat omhoog volgens het Zuid-Koreaanse merk. Apps zouden tot 2,7 keer sneller opgestart worden, en schakelen tussen verschillende apps zou heel wat vlotter moeten zijn.

Uitgelicht artikel mediatek 3nm MediaTek kondigt 3nm-chips aan, productie start in 2024

Ook op andere vlakken weet de Exynos W1000 zich interessant te maken. Er zit bijvoorbeeld een speciale beeldprocessor in de chip, die in staat is om always-on-displays (AOD) energiezuiniger te maken. Dat maakt het ook veel makkelijker om op het horloge te kijken, aangezien je niet moet wachten tot het scherm geactiveerd wordt. De chip maakt ook meer opslag mogelijk én een hogere resolutie, wat de gebruikservaring flink kan verbeteren.

We kunnen alvast optekenen dat de Samsung Galaxy Watch 7 het allereerste Samsung-apparaat is met een 3nm-chip erin. Verschillende fabrikanten maken die kleinere chips al, al zitten ze in niet veel producten. De meest gekende voorbeelden zijn ongetwijfeld de M3-chips in Apple-laptops, en de chip in de iPhone 15-modellen. Wie een 3nm-chip in zijn smartphone wil, zal nog wel even bij Apple moeten shoppen. Bij Samsung wordt een 3nm-chip in smartphones pas volgend jaar verwacht, wanneer Qualcomm nieuwe 3nm-chips uitbrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business